Schrijfster aan het Perzische hof – Tessa Afshar – *****

16/03/2015 | 4 reacties

Schrijfster aan het Perzische hofDe Joodse Sara is een slimme jonge vrouw. Ze kan goed rekenen en heeft zichzelf lezen en schrijven geleerd. Maar als vrouw in de tijd van het Perzische Rijk heeft ze weinig aan deze kwaliteiten. Toch krijgt ze de kans om haar talenten te benutten wanneer haar neef Nehemia haar een baan aanbiedt als secretaris van koningin Damaspia.

Sara aarzelt even, maar grijpt dan het aanbod van Nehemia met beide handen aan en stort zich vol passie op het werk. Haar talent valt op, maar dat heeft een keerzijde: ze komt in aanmerking als huwelijkskandidate voor Darius, de neef van de koningin. Sara verliest haar baan en wordt gedwongen te trouwen. Haar toekomstige echtgenoot is een man die alleen maar met de verbintenis instemt uit verplichting. Tenminste, dat denkt Sara.

‘Schrijfster aan het Perzische hof’ neemt je mee naar het jaar 457 v. Chr. De slimme, Joodse, Sara krijgt een baan als secretaris van koningin Damaspia en komt in een, voor haar, totaal nieuwe wereld terecht. Maar dan wordt haar talent wat haar zover heeft gebracht, de oorzaak van een nieuwe wending in haar leven. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Darius, een neef van de koningin en lijkt hierdoor alles wat ze had, te verliezen.

Schrijfster aan het Perzische hof

Het decor van dit verhaal is het Perzische Rijk ten tijde van koning Artaxerxes, oftewel Arthahsasta. Doordat Sara als secretaris gaat werken aan het hof, krijg je een inkijkje in het leven in die periode. Het is een periode waar we weinig van weten en daarom is het des te interessanter dat de auteur dit verhaal zoveel mogelijk heeft gebaseerd op historische feiten. Het geeft je een beter beeld van de tijd dat de Joden in ballingschap leefden.

In ‘Schrijfster aan het Perzische hof’ vertelt Sara haar eigen verhaal. Het is vanuit een ik-perspectief beschreven, dus je leest voornamelijk over haar gedachten, gevoelens en emoties. Alles wat ze meemaakt wordt vanuit haar eigen perspectief beschreven en hierdoor leer je haar in het verhaal goed kennen. Dit zorgt ervoor dat je met haar meeleeft en begrip hebt voor de keuzes die ze maakt. Sara is ook een leuk persoon om over te lezen: haar talent, liefde voor haar naaste en haar humor maken haar tot een sympathiek personage.

Schrijfster aan het Perzische hof

Sara komt terecht in een huwelijk met een man die, naar haar mening, niet met haar wil samenleven. Omdat het verhaal vanuit haar perspectief beschreven is, duurt het een lange tijd voordat je wat meer leest over Darius’ gevoelens. Het is daarom boeiend om te lezen hoe ze met elkaar omgaan en hoe dat in de loop van de tijd verandert. Door misverstanden en ingewikkelde gebeurtenissen lijkt er voor de liefde geen plaats te zijn, maar uiteindelijk is het toch geen verhaal zonder romantiek.

Juist doordat het verhaal vanuit het ik-perspectief geschreven is, is het diepgaand. Er overkomen Sara heel wat dingen en het is mooi om te lezen hoe ze langzaamaan op een andere manier naar alle moeilijkheden kan gaan kijken. Vanuit de pijn groeit een puur geloof en wordt je als lezer meegenomen in dit proces. Op een boeiende manier zijn Sara’s gedachten beschreven en wordt je meegenomen op haar reis om het verleden, haar onzekerheden en moeilijkheden te verwerken en er op een goede manier mee om te gaan.

Schrijfster aan het Perzische hof

De verhaallijn is op een goede manier opgebouwd. Het eerste gedeelte gaat snel en soms wordt in enkele woorden een aantal maanden beschreven. Maar dat is juist goed, omdat er toegewerkt wordt naar de hoofdlijn van het verhaal, Sara’s huwelijk met Darius. Hierdoor wordt het verhaal niet langdradig en blijf je van het begin tot het einde geboeid.

‘Schrijfster aan het Perzische hof’ is een boeiende roman tegen een interessante achtergrond.  Een relatief onbekende tijdsperiode uit de Bijbel wordt tot leven gebracht door de sympathieke Sara met haar bijzondere talenten. Het is een verhaal met diepgang, waarin niet voorbij wordt gegaan aan het leven met al zijn moeilijke momenten. Maar tegelijkertijd is er zicht op de bedoeling daarvan: het leven is als een wijnstok, die gesnoeid moet worden om meer vrucht voort te brengen.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Harvest of Rubies
Auteur: Tessa Afshar
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789029720014
Verkrijgbaar als E-book
Koop bij bol.com

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Tabitha Wever 13/05/2015

  Dank voor het delen! Super mooi boekwerk! Heb je ook het vervolg gelezen? Schrijfster in Jeruzalem…? ~x

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 16/05/2015

   Nee, het vervolg heb ik nog niet gelezen, maar wil ik zeker nog wel een keer doen!

 • Beantwoorden Annelies Tange 27/06/2015

  Ik heb beide boeken gelezen. Ik vind het heerlijke boeken met veel romantiek. Ze lezen beiden heerlijk weg, maar zijn niet oppervlakkig! Super boeiend en gevoelig boek. Een aanrader!

 • Beantwoorden Berdien 25/02/2016

  Een heerlijk boek, de schrijfstijl is voor mij echt ontspanning! En een leuk verhaal!

 • Laat een reactie achter