Sinds ik jou ken – Elizabeth Musser – ****

23/02/2015 | 0 reacties

Sinds ik jou kenAtlanta, 1933. Perri Singleton, dochter van een steenrijke bankdirecteur uit Atlanta, leidt een zorgeloos leven. Zelfs de Grote Depressie lijkt haar en haar omgeving niet te deren. Met haar vriendinnen van de elitaire meisjesschool bezoekt ze het ene na het andere feestje. Haar leventje staat in het teken van mooie jurken, dansavondjes, afspraakjes met leuke jongens en paardrijden. Maar dan slaat de rampspoed toe in haar gezin.

Juist op de dag dat Perri’s wereld instort, leert ze haar nieuwe klasgenoot kennen: de straatarme Mary Dobbs Dillard, die tijdelijk bij haar rijke tante komt wonen. Ze is de dochter van een bevlogen prediker die het evangelie verkondigt onder de allerarmsten in de binnenstad van Chicago. Mary Dobbs steekt haar gepeperde mening over sociale rechtvaardigheid niet onder stoelen of banken.

Een groter verschil dan tussen Perri en Dobbs is niet denkbaar. Ondanks dat groeit er een hechte vriendschap tussen beide jonge vrouwen. Maar is die ook bestand tegen alle tumultueuze veranderingen in hun leven?

‘Sinds ik jou ken’ vertelt het verhaal van twee heel verschillende, jonge vrouwen, wiens levens elkaar kruisen op een ingrijpend moment. Perri, die een zorgeloos en makkelijk leven leidt, en Mary Dobbs, afkomstig uit een arm gezin, opgenomen door haar rijke familie. Op het moment dat Perri’s leven instort, ontmoeten ze elkaar. En die ontmoeting is van grote invloed op het leven van beiden.

Sinds ik jou ken

Al vanaf het eerste moment dat Perri en Dobbs elkaar ontmoeten, blijkt dat ze enorm van elkaar verschillen. Perri is een meisje wat geniet van haar rijke leven vol feestjes, jongens en bezoekjes. Dobbs is vol geloof, heeft oog voor haar naaste en strijd voor rechtvaardigheid. Door deze verschillen is het vanaf het eerste moment boeiend om te lezen hoe de meiden met elkaar omgaan en hoe er een bijzondere vriendschap tussen hen groeit.

Die vriendschap is de rode draad door heel het verhaal. Doordat op de dag dat de meiden elkaar voor het eerst ontmoeten, er iets ernstigs gebeurd in Perri’s leven, wordt hun vriendschap al snel hecht. Het is mooi om te lezen hoe ze elkaar helpen, advies geven en van elkaar leren. Doordat het verhaal afwisselend vanuit en Perri’s en Dobbs’ perspectief wordt beschreven, leer je ze allebei goed kennen. Je leest hun beider gedachten en gevoelens over gebeurtenissen en dat geeft het verhaal een mooie inhoud.

Sinds ik jou ken

Het verhaal vertelt over het gewone dagelijkse leven van Perri en Dobbs. En dat is niet heel bijzonder; ze gaan naar school, werken, ontmoeten vrienden en worden verliefd. Dat maakt het verhaal wat kabbelend, wat langzaam soms. Maar tegelijkertijd zit juist dat dagelijkse leven vol gedachten, verdriet, vragen, verwarring, blijdschap en liefde. En dat geeft het verhaal juist een sterke inhoud. Het is boeiend om te lezen hoe Perri en Dobbs omgaan met alles wat er op hun pad komt, welke keuzes ze maken en hoe ze groeien.

Het geloof in God is daarbij een belangrijk onderwerp. Bij haar aankomst is Dobbs een bevlogen meisje, de dochter van een vurige predikant, vol van geloof en niet bang om dat te delen. Perri is juist het tegenovergestelde daarvan. Ze doet wat juist is, wat mensen van haar verwachten, probeert alles in eigen hand te houden en heeft maar weinig vertrouwen in God. Verschillende gebeurtenissen in hun leven hebben een grote impact op hun geloofsleven en dat brengt het verhaal dichtbij. Het is een verhaal over twee gewone jonge vrouwen, met hun begrijpelijke worstelingen en twijfels. En tegelijkertijd schittert de kracht van God, Zijn wijsheid en liefde in het hele verhaal.

Sinds ik jou ken

Ondanks dat het verhaal je niet vol spanning vasthoudt tot de laatste bladzijde, is dit een boeiende roman. ‘Sinds ik jou ken’ vertelt het verhaal van twee gewone en tegelijkertijd bijzondere jonge vrouwen, in fijne en moeilijke perioden in hun leven. Het is een verhaal van geloof, vragen, vriendschap en liefde, wat juist door de schijnbare eenvoudige verhaallijn een goede diepgang heeft.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Sweetest Thing
Auteur: Elizabeth Musser
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789029796729
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter