Terug naar de Rode Rivier – Laura Frantz – ***

13/02/2014 | 3 reacties

Terug naar de rode rivierEen onverwachte liefde dwingt haar zich met het verleden te verzoenen.

Morrow Little wordt nog elke dag geplaagd door de herinnering aan de overval van de indianen waarbij haar moeder omkwam en haar broertje werd ontvoerd. Als een jonge vrouw keert ze jaren later terug naar haar ouderlijk huis om voor haar ernstig zieke vader te zorgen. Er dingen inmiddels vele mannen naar haar hand. Maar zelf heeft Morrow haar oog al laten vallen op iemand anders, een man die haar zowel intrigeert als beangstigt. Kan ze deze liefde een kans geven? Of moet ze, omwille van haar vader, zich schikken en met een man trouwen van wie ze niet houdt?

Samenvatting
Dit boek van Laura Frantz neemt je mee naar Kentucky in 1778. Het beschrijft het verhaal van Morrow Little, een jonge vrouw van 18 jaar die terugkeert vanuit Philadelphia, naar haar vader in de blokhut bij de Rode Rivier. Al snel na haar terugkeer, ontdekt Morrow dat ze haar angsten niet achter heeft gelaten in Philadelphia. Want zodra twee indianen, net als vroeger, haar pad kruisen, laait de angst weer in alle hevigheid op. Pas na een aantal ontmoetingen ontdekt Morrow de persoon achter het indiaanse uiterlijk. En dat opent voor Morrow de deur naar vergeving.

Maar het verhaal gaat verder en Morrow moet leren omgaan met de harde werkelijkheid van de strijd tussen de Amerikanen, Britten en Indianen om het westen van Amerika.

Terug naar de rode rivier

Mijn mening
De tekst op de achterzijde van het boek, wekt de verwachting dat het verhaal draait om trouwen uit liefde of uit plicht. Toch is dit niet de hoofdlijn van het verhaal en daarom viel het mij wat tegen dat halverwege het boek deze kwestie al wordt opgelost doordat Morrow trouwt. Het verhaal gaat verder, maar op een rustige, ietwat saaie manier. Er vinden nog wel enkele gebeurtenissen plaats, maar na de helft vind ik het verhaal niet zo pakkend meer.

Morrow wordt beschreven als angstig, naïef, zorgzaam, liefhebbend en zwak. In de loop van het verhaal ontdek je waarom ze in bepaalde situaties reageert zoals ze reageert. Toch heb ik na het lezen van het boek niet echt een band met haar, zoals ik dat in andere verhalen vaak wel heb. Dit komt vooral doordat een aantal keer Morrows zwakte wordt benadrukt. Zo komt ze er zelf een paar keer op terug, wanneer ze denkt dat het voor haar vader beter was een zoon te hebben die hem zou kunnen helpen op het land, in plaats van een zwakke dochter. En ook in de tweede helft van het boek beschouwt ze zichzelf een aantal keer als een zwakke vrouw, die vooral last veroorzaakt. Steeds wordt dit door anderen wedersproken en laat Morrow zelf in de tweede helft van het verhaal ook zien dat ze zeker niet zwak is. Omdat ze hier toch steeds op terugkomt, maakt dit het beeld van Morrow iets minder positief. Eigenlijk is dit helemaal niet erg, want niemand is perfect. Iedereen heeft zijn positieve, maar ook minder positieve eigenschappen. Maar, het is bij het lezen van een roman altijd zo fijn om weg te dromen bij een verhaal waarin alles, uiteindelijk, perfect lijkt..

Terug naar de rode rivier

Het geloof in God blijkt uit wat Morrows vader, die dominee is, over Hem zegt. Hij leeft uit zijn geloof en vertelt over de wil van God. Zo heeft hij duidelijke opvattingen over vergeven en brengt dit zelf ook op een prachtige manier in de praktijk. Morrow zelf bid ook en vraagt Hem vaak om hulp wanneer ze een aantal keer in een moeilijke situatie terecht komt. Hierdoor speelt  het geloof op de achtergrond een belangrijke rol.

Verder geeft het verhaal wat meer informatie over de strijd om het land van het westen van Amerika dan andere romans over dit onderwerp die ik tot nu toe heb gelezen. Het verhaal vertelt van de spanning en het gevaar die de strijd met zich meebrengt. Een gevolg is dat je steeds meer begrip krijgt voor het handelen van de indianen, ook al begingen zij grote overtredingen in de strijd voor hun land.

Terug naar de rode rivier

Er zitten een aantal mooie natuurbeschrijvingen in het verhaal. Die informatie zorgt ervoor dat je het verhaal van Morrow goed kan plaatsen in de tijd en ruimte.

De verhaallijn vind ik wel goed, maar het wordt wat traag verteld. Hierdoor is het boek me wat tegengevallen en zal ik het niet snel nog eens uit de kast pakken.

Aantal sterren *** / € 19.95 / Originele titel: Courting Morrow Little / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Aritha 22/02/2014

  Prachtig boek hè? Al een paar keer gelezen.

  http://arithavermeulen.blogspot.nl/

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 23/02/2014

   Leuk! Het is niet m’n favoriet, maar wel leuk om een keer gelezen te hebben!

 • Beantwoorden Ann s 13/10/2015

  Juist uitgelezen, heel mooi boek!
  Groetjes ann

 • Laat een reactie achter