Terugblik op 2014

29/12/2014 | 5 reacties

TerugblikNog even en dan is 2014 al weer voorbij. Het was het jaar waarin veel nieuwe boeken verschenen, series compleet werden gemaakt en oude boeken werden herlezen. Het was ook het jaar waarin ik deze blog begon, veel recensies schreef, een winactie kon organiseren, de mooiste boeken mocht ontvangen en de bezoekersaantallen langzaam zag stijgen. Al met al was 2014 een fijn ‘boekenjaar’ en daarom kijken we hier in dit artikel nog even op terug!

In 2014 werd er naar de komst van een aantal nieuwe boeken heel erg uit gekeken. Vol spanning wachtte men bijvoorbeeld op het derde deel in de serie over de Archerbroers, ‘De koppelaarster‘. Dat het boek bestond uit vier novelles en er maar één daarvan over de jongste Archerbroer ging, was geen probleem. Vier romantische verhalen die zich afspelen onder de Texaanse zon, dat klonk bij voorbaat al goed. Verder was 2014 voor de liefhebbers van Karen Kingsbury ook een goed jaar. Er verscheen namelijk een nieuwe serie over Dayne en Katy van haar hand, ‘Samen onderweg’, waarvan de delen elkaar snel opvolgden. Ook zat men te wachten op het tweede boek van MaryLu Tyndall, ‘Vervlogen dromen‘. Na haar debuut, ‘Een sluier van parels‘, waren de verwachtingen voor het eerste deel van een nieuwe serie hooggespannen. En deze verwachtingen heeft ze waargemaakt, door een boek te schrijven wat te vergelijken was met haar debuutroman. Dan was er ook nog het boek ‘Druk op de ketel‘ van Karen Witemeyer. De deelname aan de winactie op de Facebookpagina van mijn blog liet wel zien hoe geïnteresseerd iedereen daarin was. En ook dit keer stelde de auteur ons niet teleur, ze schreef een fijne roman over het leven, de liefde en het avontuur. De laatstgenoemde, maar waarschijnlijk ook het meest verwachte boek, was ‘Verdwaalde ster‘ van Francine Rivers. Na jaren verscheen er weer een roman van haar hand en vroeg iedereen zich af of het boek net zo goed zou zijn als haar topper ‘Bevrijdende liefde’. Zo goed was het boek volgens velen niet, maar de mening dat het verhaal over Abra absoluut de moeite waard is om te lezen, wordt breed gedeeld.

Terugblik

Ook was 2014 het jaar waarin een aantal auteurs hun debuut maakten. Het Regency-genre bleek nog steeds populair te zijn, want daarin verschenen o.a. ‘De erfgename van Winterwood‘ van Sarah Ladd en ‘Highland Hall – De gouvernante‘ van Carrie Turansky. Het zijn beide romans over bals, mooie jurken, diners, strenge etiquette en grote landgoederen, maar toch vertellen ze allebei een heel verschillend verhaal. Maar ook maakte Melissa Jagears haar debuut, met ‘Een bruid om van te houden‘. Een warm verhaal waarin postorderbruiden en de trek naar het westen een grote rol spelen. In een heel ander genre, over de Amish, verscheen het aangrijpende verhaal van Jolina Petersheim over hypocrisie, zonde, schuld en vergeving: ‘De verstotene‘. In deze bijzondere roman werd een eerlijk beeld over het leven in een gesloten religieuze gemeenschap niet uit de weg gegaan. Dat leidde tot een boeiend en tegelijkertijd aangrijpend verhaal. Als laatste was daar nog een bijzonder debuut, namelijk dat van de Nederlandse Dineke Epping. Zij zette een geweldige prestatie neer door een roman te schrijven vergelijkbaar met de historische romans van Amerikaanse bodem. ‘Op de vleugels van de wind‘ bevat alles wat een goede roman nodig heeft om je mee te nemen naar een andere wereld.

Terugblik

Verder bracht ik op mijn blog een aantal boeken onder de aandacht, die al een aantal jaar eerder zijn verschenen, maar die naar mijn mening zeker een beoordeling van vijf sterren verdienen. ‘De appelboomgaard‘ van Denise Hunter is zo’n boek. Het neemt je op zo’n manier mee naar het werk in een appelboomgaard, dat je de spanning over de oogst, de brandende zon of plenzende regen bijna kan voelen. Het boek roept een fijn, zomers gevoel op en bevat een goed verhaal over sympathieke mensen. Uit een totaal ander genre, maar daardoor zeker niet minder mooi, kreeg ‘Chawa‘ van Tosca Lee ook vijf sterren. ‘Chawa’ neemt je namelijk mee in het leven van Eva, de moeder aller levenden. Beeldend en soms schrijnend, wordt het leven voor en na de val beschreven. Je krijgt meer gevoel bij het verhaal van de schepping en tijdens het lezen wordt je even stilgezet bij het begin. Bijzonder en zeker een aanrader. Datzelfde geldt ook voor ‘De overtocht‘ van Gina Holmes. Van haar las ik meerdere boeken, maar geen enkele maakte zoveel indruk als deze. Het verhaal is in staat je diep te raken, wanneer het gaat over de hoop van een doodzieke moeder op een betere toekomst en het genieten van het ‘op zoek gaan naar de zon’. Maar ook de pijn, strijd, eenzaamheid en afscheid worden op je overgebracht, waardoor het verhaal je niet meer loslaat. Drie boeken uit vorige jaren, maar die absoluut de moeite waard zijn.

Terugblik

Zo gebeurde er op boekengebied heel wat in 2014. En we hebben nog een paar dagen voordat het jaar voorbij is. Neem nog even de tijd en denk eens terug aan alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd en aan welke boeken je hebt gelezen. Ik hoop dat je die met veel plezier hebt gelezen en dat ze je een moment van ontspanning brachten, waarin je even uit je eigen wereld werd meegenomen naar een andere wereld. Maar ook hoop ik dat je wat meeneemt van de boodschap van Gods liefde en vergeving die in veel van die boeken naar voren kwam. Ik wens je voor het nieuwe jaar veel leesplezier!

Geplaatst in: Overig | Tags: ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Suzanne 29/12/2014

  Ik heb je blog pas een korte tijd geleden ontdekt, maar ik vind het echt heel leuk! Ikzelf ben ook gelovig, en ik vind het dan ook leuk om over dat soort boeken meer te lezen.
  Goede jaarwisseling gewenst!

 • Beantwoorden K. Beens 29/12/2014

  Ga zo door met je blog! Complimenten!

 • Beantwoorden Henny Macleod 29/12/2014

  Hallo Leanne,

  Heel veel dank voor alle recensies die je hebt gestuurd.
  Ben ontzettend blij met je blog.
  Ik wens je een Gezegend Nieuwjaar en kijk met vreugde uit naar al het boekennieuws in het nieuwe jaar.
  Hartelijke groet van Henny

 • Beantwoorden mylemans marleen 29/12/2014

  heb er twee niet van gekocht de rst allemaal happy 2015 en een gezond en veel leesplezier en bedankt voor alles tot in 2015?

 • Beantwoorden 'kroontje' 31/12/2014

  Ha Leanne,

  Complimenten voor je blog! Hij staat al een tijdje bij m’n favorieten en ook al heb ik eerder nog geen reactie geplaatst: ik lees trouw je recencies. Daardoor krijg ik weer ideeën aangereikt als het gaat om bibliotheekboeken te reserveren of om ze zelf te kopen! En net als jij vind ik ’t belangrijk en voor mijn persoonlijke leven waardevol als Gods boodschap in de boeken doorklinkt.
  Gods zegen in het nieuwe jaar toegewenst en hopelijk kunnen we weer veel recencies en ander boekennieuws tegemoet zien!

 • Laat een reactie achter