Thuis op Dunleigh Hall – Dineke Epping – ****

02/10/2017 | 3 reacties

Thuis op Dunleigh HallIerland, 1876.  William Garney, 4e graaf van Rassmore, erft van zijn vader het verwaarloosde landgoed Dunleigh en torenhoge schulden. Hij kan op geen enkele manier voldoen aan zijn verantwoordelijkheden. Tenzij… hij een rijke vrouw trouwt.
Als steenrijke Amerikaanse zou Caroline Milton graag gezien moeten zijn in de hoogste kringen van New York. Haar vader dankt zijn fortuin echter aan de aanleg van spoorwegen in de burgeroorlog. Nieuw geld, weinig aanzien. Carolines moeder weet raad: ze neemt Caroline mee naar Londen, waar de adel altijd op zoek is naar een fortuin om in hun noodlijdende landgoederen te steken. Stel je voor dat Caroline een heuse titel in de wacht sleept.
Voor William is een verbintenis met Caroline de beste oplossing voor zijn geldgebrek. Maar voor Caroline valt het niet mee de luxe en moderne gemakken van haar New Yorkse villa te verruilen voor een tochtig en kil landhuis in het woeste Ierland, waar opstandige pachters voor problemen zorgen. Is het huwelijk van William en Caroline hiertegen opgewassen?

Bijna drie jaar geleden debuteerde Dineke Epping met haar roman Op de vleugels van de wind en werd ze de Nederlandse Lynn Austin genoemd. Nu is ze terug met een nieuwe roman, Thuis op Dunleigh Hall. In dit boek speelt de Amerikaanse Caroline Milton de hoofdrol. Ze is een sociale, charmante, jonge vrouw die, naar de wens van haar moeder, tijdens het Engelse balseizoen een Ierse graaf aan de haak slaat.

thuis op dunleigh hall

Die Ierse graaf is de sympathieke William Garney, erfgenaam van het landgoed Dunleigh. De financiële toestand van het landgoed brengt hem er toe te trouwen met Caroline, ze beschikt namelijk over veel geld. Dat geeft het verhaal een originele insteek. Er wordt namelijk, in tegenstelling tot veel andere romans, echt een huwelijk gesloten terwijl er geen sprake is van liefde. Het is daarom ook heel boeiend om te lezen hoe de relatie tussen hen zich verder ontwikkeld.

Wat in dit verhaal steeds weer naar voren komt, is het grote cultuurverschil tussen de Amerikaanse Caroline en haar familie en de Britse en Ierse adel. Je wordt in het verhaal meegenomen van het uitbundige, opzichtige Amerika naar beheerste bals en diners in Ierland, waar een strenge etiquette het leven bepaalt. Die tegenstelling maakt de personages interessant en tegelijkertijd laat de typisch Engelse sfeer je wegdromen naar tijden waarin alles anders was.

thuis op dunleigh

Een ander belangrijk aspect in het verhaal is dat het landgoed Dunleigh wordt omringd door Ierse pachters die langzamerhand steeds meer in opstand komen tegen hun afhankelijkheid van de Britten. Deze spanningen zijn goed in het verhaal verweven en laten je meeleven met William en Caroline en de keuzes die ze moeten maken.

Met Thuis op Dunleigh Hall heeft Dineke Epping weer een prachtige prestatie geleverd. Het verhaal is origineel, sfeervol en romantisch. Ook zijn de personages en hun omstandigheden goed uitgewerkt en hoewel het verhaal soms wat kabbelend is, blijf je tot het einde geboeid. Als je houdt van fijne liefdesverhalen met een boeiend decor, is Thuis op Dunleigh Hall zeker een aanrader.

4

Informatie

Auteur: Dineke Epping
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789029726757
thuis op dunleigh hall

Verzenden
User Review
2 (4 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Tamara 02/10/2017

  Al wel gekocht maar nog niet gelezen.
  Groetjes tamara

 • Beantwoorden Ferket Christine 02/10/2017

  Ben al driekwart in het boek aan het lezen. Ik hou van dit boek omdat je veel leert over de Britse etiquette tegenover de Amerikaans.
  Ook het huwelijk is redelijk boeiend!
  Een aanrader vind ik!

 • Beantwoorden Ann s 02/10/2017

  Ik vind het een mooi boek, ben blij dat ik het gekocht en gelezen heb. Het is niet het beste boek dat ik al gelezen heb maar dineke epping is voor mij een blijver op mijn favorieten lijstje! Groetjes ann

 • Laat een reactie achter