Toevluchtsoord – Carrie Turansky – ****

27/05/2016 | 3 reacties

toevluchtsoordEngeland, 1915. Als Penny Ramsey de zelfverzekerde piloot Alex Goodwin ontmoet, voelt ze zich tot hem aangetrokken. Maar is het verstandig haar hart te verliezen aan deze waaghals, die zijn zinnen heeft gezet op het overwinnen van de Duitsers?
De jongemannen vertrekken naar het front en in Londen is het niet langer veilig. Penny zoekt bescherming op Highland Hall, samen met haar zus Kate en de acht weeskinderen die ze onder hun hoede hebben. Af en toe ontvangt ze een brief van Alex, maar plotseling houdt het op. Verward stort Penny zich op het helpen van mensen in nood tot ze nieuws krijgt over Alex: hij is gewond geraakt en wordt naar Engeland overgebracht.
Dankzij Penny’s zorg en enorme toewijding herstelt Alex snel op Highland Hall. Maar onverwacht komt Penny’s leven in gevaar. Is Alex moedig genoeg om haar uit haar benarde situatie te redden?

Toevluchtsoord, het derde deel in de serie over het landgoed Highland Hall, gaat over Penny Ramsey. Ze is het jongere zusje van Katherine uit De debutante en is een opgewekte, zorgzame, mooie jonge vrouw die veel van haar familie houdt. De zwangerschap van Katherine heeft haar naar Londen gebracht, waar je haar door haar zorg voor de acht weeskinderen die Katherine en haar man onder hun hoede hebben, beter leert kennen.

toevluchtsoord

In Londen leert Penny Alex Goodwin kennen, een sympathieke, knappe en zelfverzekerde piloot die niets liever wil dan de Duitsers verslaan. Maar doordat hij op het punt staat naar het front te vertrekken is hun tijd samen maar kort en zorgen vooral de brieven die ze naar elkaar schrijven voor een verdieping van hun gevoelens. Het is boeiend om te lezen hoe hun relatie zich ontwikkelt, vooral ook nadat Alex gewond terugkeert naar Engeland.

Alex’ verwondingen zijn het gevolg van een dappere vlucht die hij moest uitvoeren achter de vijandelijke linies. Door zijn werk als piloot komt in het verhaal de ellende van de Eerste Wereldoorlog naar voren, zonder dat daar een grote nadruk op ligt. Je krijgt een beeld van de invloed die de oorlog had op de levens van verschillende mensen in allerlei posities en dat haalt op diverse momenten de luchtigheid uit het verhaal.

toevluchtsoord

Toch is de oorlog maar een onderdeel van het decor van het verhaal en speelt naast de familie Ramsey die ‘boven’ leeft, ook het personeel ‘beneden’ een rol. Dit brengt, samen met het grote landhuis en het uitgestrekte landgoed, een fijne, typisch Engelse sfeer in het verhaal. Daarnaast zorgen alle personages, van de familie tot het personeel, voor levendigheid en dynamiek, waardoor je tot het einde geboeid blijft.

Toevluchtsoord is een mooi vervolg op De gouvernante en De debutante, maar is door de oorlog als onderdeel van het decor wel wat minder luchtig dan de voorgaande boeken. Tegelijkertijd zijn de romantiek en sfeer absoluut vergelijkbaar en is ook dit een boeiend verhaal. Het boek is los te lezen van de rest, maar om je echt betrokken te voelen bij de personages, is het wel het fijnst om de boeken als serie te lezen. Houd je van warme, liefdevolle verhalen over het verleden? Dan is Toevluchtsoord zeker een goede keuze.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: A Refuge at Highland Hall
Auteur: Carrie Turansky
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 978902974821
Toevluchtsoord

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 27/05/2016

  1heb ik al in huis leuk he ,deze blijf ik zeker volgen

 • Beantwoorden Ann s 27/05/2016

  Ik denk wel dat dit een goed boek is, maar ik volg deze reeks niet, groetjes ann

 • Beantwoorden Thorinda Koopman 29/06/2016

  Super mooi goed! De gedachten, emoties en gevoelens vd personages worden zo mooi beschreven door Carry Turansky…
  Heel mooi vervolg&een prachtige 3-delige serie!!
  Goede vertaling eveneens van Marianne Grandia!!

  Ik beveel deze serie iedereen aan!!

 • Laat een reactie achter