De tragedie van Ladenbrooke Manor – Melanie Dobson – ***

30/01/2017 | 4 reacties

de tragedie van Ladenbrooke ManorIn de idyllische setting van het Engelse platteland met zijn zachte zomeravonden, schattige cottages en weelderige tuinen vol vlinders ontvouwt zich een mysterie dat zich uitstrekt over drie generaties vrouwen.

Libby, een vrolijke en vrije jonge vrouw, is bevriend met haar buurjongen, Oliver, de zoon van lord Croft van Ladenbrooke Manor. Ze raakt in verwachting en wordt door haar vader op straat gezet. Niet veel later verdrinkt Oliver in een rivier. Hoewel zijn dood verdacht is, wordt een eventuele dader nooit gevonden.

Zestig jaar later keert Heather Toulson terug naar het huisje waar ze opgroeide op het Engelse platteland, vlakbij Ladenbrooke Manor. Tijdens het uitzoeken van de spullen van haar overleden vader vindt ze het dagboek van een vrouw die ze niet kent, waarin ze aanwijzingen vindt over de mysterieuze verdrinking. Wat ze ontdekt over Olivers dood verandert alles wat ze dacht te weten over de geschiedenis van haar familie.

De tragedie van Ladenbrooke Manor neemt je mee in de levens van een aantal vrouwen die op een bepaalde manier allemaal aan elkaar verbonden zijn. Eén van hen is Heather, een sociale, levendige vrouw met een bijzonder talent, namelijk het herstellen van oude, beschadigde schilderijen. Ze leeft volledig voor haar werk, tot het moment komt dat ze terug moet naar Engeland, om het huisje waar ze opgroeide leeg te halen.

de tragedie van ladenbrooke manor

Tijdens het opruimen, komen allerlei gebeurtenissen en geheimen naar voren, die de levens van de andere vrouwen in het verhaal met haar verbinden. Tijdens het lezen ontmoet je namelijk ook Maggie, een eenvoudige vrouw die jaren eerder leefde en worstelde met moeilijkheden in haar gezin. Doordat je meegenomen wordt in haar keuzes, begrijp je hoe ze zich voelt en voel je je betrokken bij haar en haar omstandigheden.

De derde vrouw die een grote rol in het verhaal speelt, is de vrolijke, vrije en buitengewone Libby. Op de momenten dat je haar in het verhaal tegenkomt, kan je niet om haar levenslustige, maar ook opmerkelijke levensstijl en gedachtegang heen. Haar voorliefde voor prachtige bloemen en kleurige vlinders vormen een belangrijk onderdeel van haar leven en de rol die zij in het verhaal speelt, zorgt voor diverse ontwikkelingen.

de tragedie van ladenbrooke manor

Libby’s manier van doen en denken, die grote invloed heeft op de levens van de andere personages in het verhaal, zou volgens de auteur in deze tijd gediagnosticeerd worden als autisme. Het is interessant om daar eens in romanvorm over te lezen, hoewel Libby’s ietwat zweverige leefwijze op sommige momenten wel wat ‘veel’ is. Tegelijkertijd worden de verhaallijnen van alle vrouwen mooi aan elkaar verbonden en vormt het verhaal uiteindelijk een logisch geheel.

De tragedie van Ladenbrooke Manor is een verhaal met veel verschillende ingrediënten. Dat gaat van wisselende tijdsperiodes, diverse personages en familieverbanden tot de idyllische sfeer met schattige Engelse cottages en prachtige bloementuinen, romantiek en geheimen. Dit alles bij elkaar vormt een opmerkelijke roman rondom een specifiek thema, waarvan de uitwerking je boeit of ervoor zorgt dat je het boek makkelijk weglegt. Het is aan jou om dat te ontdekken.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Shadows of Ladenbrooke Manor
Auteur: Melanie Dobson
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789029725170
de tragedie van ladenbrooke manor

Verzenden
User Review
5 (2 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Annette Hartman 30/01/2017

  Deze prachtige roman heb ik bijna in één adem uitgelezen.
  Daarom geef ik het 5 sterren.
  De keuzes van de hoofdrolspelers zijn niet altijd de beste, met alle gevolgen van dien… Het is uit het keven gegrepen; de worstelingen van het leven van de hoofdrolspelers worden gevoelig beschreven. Het gaat over keuzes maken zoals we in het leven vaak moeten kiezen uit twee kwaden, en dan kiezen we soms uit zelfbescherming. Dat zie je in deze roman ook gebeuren met ingrijpende gevolgen.

 • Beantwoorden mylemans marleen 30/01/2017

  deze wil ik er ook nog bij hebben liefs

 • Beantwoorden Ariella 01/02/2017

  Ben ik benieuwd naar!

 • Beantwoorden Ann s 01/02/2017

  Dit is niet direct mijn genre, dus ik ga passen. Weer een mooie recensie!

 • Laat een reactie achter