Van zeldzame schoonheid – Tamera Alexander – ****

18/12/2014 | 5 reacties

Van zeldzame schoonheidEleanor Braddock is een eenvoudige, praktische vrouw. Na verdrietige gebeurtenissen in haar familie arriveert Eleanor verarmd en vol zorg voor haar zieke vader bij Belmont Mansion, het huis van haar tante, Adelicia Acklen, de rijkste vrouw in Amerika – en misschien ook wel de meest veeleisende. Adelicia wil met alle geweld een echtgenoot voor haar nicht vinden, maar Eleanor wordt op een heel ander pad geleid: het bouwen van een huis voor behoeftige weduwen en vaderloze kinderen uit de Burgeroorlog.

Aartshertog Marcus Gottfried is vanuit Oostenrijk naar Nashville gekomen op zoek naar een leven dat hij zelf kan bepalen. Hij verzwijgt zijn adellijke achtergrond en wil zijn passie voor de natuur combineren met vakkundigheid op het terrein van de architectuur. Maar zijn plannen om natuurlijke schoonheid te integreren in de bouw van het Tehuis voor weduwen en wezen gaan in tegen de wensen van Eleanor. Toch doen de gezamenlijke voorbereidingen voor het tehuis ze naar elkaar toe groeien en er ontluikt een liefde die geen van beiden had verwacht. Maar Marcus is niet de man die Adelicia heeft gekozen voor Eleanor, die door omstandigheden wordt gedwongen een keuze te maken waardoor ze alles wat ze liefheeft kan verliezen..

‘Van zeldzame schoonheid’ is het tweede deel in de Belmont-serie. ‘Een blijvende indruk‘, waarin Claire Laurent te maken krijgt met de rijke Adelicia Acklen, ging hieraan vooraf. Nu is het aan Eleanor Braddock om zich naar Belmont Mansion, Nashville, te begeven. Wanneer je het voorgaande deel hebt gelezen, heb je al uitgebreid kennisgemaakt met Adelicia en haar uitgestrekte landgoed. Maar ook wanneer je het eerste deel niet hebt gelezen, krijg je er snel genoeg een goede indruk van.

Van zeldzame schoonheid

Het verhaal zit namelijk boordevol details. Om de sfeer weer te geven, gaat de auteur diep in op de omgeving, de natuur, de gebouwen en de mensen. Tot in detail wordt weergegeven hoe bepaalde locaties er uit zien, waardoor je het als het ware voor je ziet. Je wordt meegenomen in de sfeer en zit daarom goed in het verhaal.

Zoals uit de titel blijkt, speelt ‘schoonheid’ een grote rol in het verhaal. Schoonheid van gebouwen, schoonheid van bloemen en de uiterlijke én innerlijke schoonheid van de personages. Maar juist de manier waarop Eleanor hierin staat is van belang: ‘Niet alles hoeft mooi te zijn om het waard te zijn bewonderd te worden‘. Eleanor ziet er ‘gewoontjes’ uit, heeft niet zoveel belangstelling voor haar uiterlijk en houdt van eenvoud. Maar dat is een prima keuze geweest van de auteur, het is juist verfrissend om eens niet te lezen over een vrouwelijk personage met het perfecte uiterlijk, die door alle mannen aantrekkelijk wordt gevonden. Dat de mannelijke hoofdpersoon Marcus, als knappe, donkere, sympathieke man met prachtige felblauwe ogen wordt beschreven, is natuurlijk helemaal prima.

Van zeldzame schoonheid

Het verhaal over Eleanor en Marcus loopt heel soepel en vloeiend. In tegenstelling tot de andere boeken van Tamera Alexander, die nog wel eens wat langdradig kunnen zijn, blijft dit boek met de bijna 600 pagina’s tot op het einde boeiend. Gebeurtenissen volgen elkaar redelijk snel op en worden niet te uitgebreid beschreven. Hierdoor blijft de vaart erin en zijn die 576 pagina’s zo gelezen.

Iets minder sterk aan ‘Van zeldzame schoonheid’ is de proloog en het vervolg daarvan in het verhaal. Nadat ik het boek had uitgelezen, kreeg ik het gevoel dat de proloog wat minder goed past bij de rest van het verhaal. Of dat komt doordat je in de proloog nog niet zo bekend bent met Eleanor, of dat het vervolg ervan te veel lijkt ingepast in het verhaal, kan ik niet precies duiden. Maar het komt over alsof het minder vloeiend past in de verhaallijn dan de rest van de gebeurtenissen.

Van zeldzame schoonheid

‘Van zeldzame schoonheid’ is absoluut een historische roman. Tamera Alexander omschrijft het zelf: ‘Het geeft mij veel vreugde om brokjes geschiedenis en mensen die echt hebben geleefd, in mijn verhalen te verwerken en in deze roman heb ik dat in ruime mate gedaan‘. En dat klopt, namen als Mendel, Burbank en de keizer van Oostenrijk, Franz Jozef, komen in het verhaal naar voren. Maar doordat dit op een subtiele manier gebeurt en het binnen de verhaallijn past, zijn het goede toevoegingen. Hierdoor blijkt ook dat er door de auteur nauwkeurig onderzoek is verricht naar de personen en gebeurtenissen in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, om zo het verhaal tot in detail kloppend te maken.

Al met al is ‘Van zeldzame schoonheid’ is een fijne historische roman, waar je heel wat uurtjes mee zoet kan zijn. Het boek is heel goed te lezen zonder dat je het eerste deel hebt gelezen. Maar als je deel 1 al wel hebt gelezen, is dit zeker een mooie toevoeging. ‘Van zeldzame schoonheid’ is een prima boek om te lezen.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A Beauty So Rare
Auteur: Tamera Alexander
Uitgeverij: Van Wijnen – Franeker
Jaar van uitgave: 2014
Aantal pagina’s: 576
ISBN: 9789051944440
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
2.33 (3 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Femmie driessen 18/12/2014

  als ik een boek wil bestellen via wie moet ik dat doen?

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 18/12/2014

   Als je een boek aan wil schaffen, kan je de link naar Bol.com gebruiken die onderaan de recensie staat, dan kan je dus het boek via Bol.com bestellen. Of je kan het boek bestellen bij de webshop van de uitgeverij, dat is dus bij dit boek Van Wijnen – Franeker.

 • Beantwoorden mylemans marleen 19/12/2014

  deze ligt bij de hoop te wachten om te lezen maar weet al 4 sterren dus dat beloofd fijne feestdagen en bedankt voor de leuke mail altijd

 • Beantwoorden Annelies Tange 22/04/2015

  Ik heb het boek net uit en ik vond het een heel erg goed boek. In één adem (ok, een hele lange…want het is een dikke pil) uitgelezen. Een echte aanrader!

 • Beantwoorden Ann s 02/09/2015

  Ik ben een echte fan van Tamera Alexander geworden, ik heb nu het boek De Erfenis bijna uit, wondermooi!
  ik heb ondertussen ook een paar andere boeken van haar gekocht, die ik binnenkort ga lezen.

 • Beantwoorden Op lieflijke tonen - Tamera Alexander - **** - Wereld van boeken 12/07/2017

  […] boek in de Belmont Reeks. Waar kunst een grote rol speelt in Een blijvende indruk en natuur in Van zeldzame schoonheid, geldt dat voor muziek in deze nieuwste roman van Tamera Alexander. De hardwerkende, getalenteerde […]

 • Laat een reactie achter