Vederlicht – Julie Cantrell – ****

29/03/2016 | 2 reacties

vederlichtAls Amanda Salassi als begeleidster meegaat met het schoolreisje van haar twaalfjarige dochter Ellie, wordt haar grootste angst bewaarheid: Sarah, de beste vriendin van haar dochter, verdwijnt spoorloos in het moerasland van Louisiana.

Amanda’s wereld stort binnen korte tijd volledig in. Het kost het uiterste van haar krachten om niet in de wanhoop ten onder te gaan. De niet-aflatende zoektocht naar Sarah wordt voor Amanda tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht naar hoop en zin in tijden van ondraaglijk verdriet en verlies.

Vederlicht vertelt het verhaal Amanda Salassi, een vrouw met een hart voor haar gezin en de noodlijdende mensen om haar heen. Als hulpverleenster is ze dagelijks in de weer om mensen met problemen te ondersteunen, terwijl ze zelf ook het nodige te verduren heeft. Als moeder van Ellie en vrouw van Carl doet ze er alles aan om het hen naar hun zin te maken, maar er komt een moment dat ze dat niet meer kan.

Dat moment komt wanneer de beste vriendin van haar dochter Ellie, de twaalfjarige Sarah, verdwijnt tijdens een schoolreisje, terwijl Amanda hun begeleidster is. Doordat je eerst meegenomen wordt naar de momenten waarop alles nog in orde is, is de impact van de verdwijning van Sarah des te groter. Tijdens het lezen vraag je jezelf met de personages af wat er gebeurd zou kunnen zijn en hoe het mysterie van Sarah’s verdwijning op te lossen is.

Na de verdwijning van Sarah komen Amanda en haar gezin terecht in onthutsende periode van zoeken, spijt, schuldgevoel en wanhoop. Dat Sarah verdwenen is onder de begeleiding van Amanda, heeft niet alleen gevolgen voor Amanda zelf. Het treft haar hele gezin en heeft dan ook grote gevolgen. Het is ingrijpend om te lezen hoe groot die gevolgen zijn en hoe de personages met alle heftige gevoelens en emoties omgaan.

Door het verhaal heen leer je Amanda steeds beter kennen, in diverse rollen. Namelijk als vrouw van Carl, als moeder van Ellie, als vriendin en hulpverleenster. Doordat het verhaal vanuit haar perspectief geschreven is, krijg je een duidelijk inkijkje in haar gedachten, gevoelens en emoties, waardoor je steeds meer begrip voor en meeleven met haar krijgt. Daarnaast zijn er waargebeurde elementen verwikkeld in het verhaal, waardoor het nog meer tot leven komt.

Vederlicht is een boeiend, verdrietig, maar ook hoopvol verhaal met een bijzondere boodschap. Centraal in het hele verhaal staat de veer: ‘Het maakt niet uit hoe groot ze zijn, of welke vorm of kleur ze hebben – veren zijn allemaal hetzelfde. Ze zijn zacht, teer. Maar ze hebben een verborgen eigenschap: ze zijn ijzersterk.‘ Dat geeft het verhaal een diepe lading, waardoor het lezen ervan je raakt.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Feathered Bone
Auteur: Julie Cantrell
Uitgeverij: Mozaiëk
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789023996729

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden Annette Hartman 30/03/2016

  Wat leuk dat je nu een boek van Julie Cantrell hebt gelezen en beschreven.
  Want de boeken ‘Het lied van de bomen’ en ‘Dans van de bergen’ van haar zijn zo mooi!
  Die raad ik je echt aan te lezen als je tijd over hebt.
  Dit boek zal vast ook weer erg mooi en ontroerend zijn!
  Heb je het “in één adem” uitgelezen?
  Groetjes van Annette

 • Beantwoorden mylemans marleen 31/03/2016

  ziet er goed uit ,veel liefs weer

 • Laat een reactie achter