Verdwaalde ster – Francine Rivers – ****

03/07/2014 | 0 reacties

Verdwaalde sterLena Scott heeft alles in zich om Hollywood te veroveren. De oogverblindend mooie twintiger kan zowel acteren, dansen als zingen en beweegt zich met het grootste gemak tussen de ‘rich and famous’. Wat niemand weet, is dat deze rijzende ster in werkelijkheid Abra Matthews heet en dat haar leven allesbehalve glansrijk begon.

Voor dominee Ezekiel Freeman zal Abra altijd het meisje blijven dat hij vlak na haar geboorte onder een brug vond. Samen met zijn zoon Joshua ziet hij haar opgroeien tot een prachtige, maar opstandige tiener. Maar als Abra zich laat inpakken door een hartenbreker, moeten Ezekiel en Joshua met lede ogen aanzien hoe ze vervolgens al haar schepen achter zich verbrandt.

Abra gaat op zoek naar iets waar ze al zo lang naar verlangt: gezien worden. En dat lukt, want al snel ligt de wereld aan haar voeten. Maar om de rol van Lena Scott te blijven spelen, moet ze de hoogste prijs betalen.

Verdwaalde ster
Lena Scott, in 1950 dé ster van Hollywood, is achter haar mooie uiterlijk een door het leven kwetsbaar geworden jonge vrouw met de naam Abra Matthews. Hoewel Abra, na haar verdrietige begin omringd werd door mensen die van haar hielden, hield ze haar hart stevig op slot uit angst om gekwetst te worden. En juist dat dreef haar in de armen van mensen die deden waar ze zo bang voor was, ze kwetsten haar diep.

Nu lijkt ze voor de buitenwereld een schitterende ster, maar niemand weet hoe alleen en verward ze zich voelt. Niemand weet hoezeer ze soms terugverlangd naar het plaatsje Haven, waar mensen wel van haar hielden. Abra Matthews zit vast in een leven waar ze zelf voor gekozen heeft.

Verdwaalde ster

In het dorpje Haven bidden mensen voor haar terugkeer. Ezekiel Freeman, die zich als de dag van gisteren herinnert hoe hij Abra vond, en zijn zoon Joshua konden niets anders dan Abra laten gaan, toen ze er voor koos om weg te gaan. Maar nu wachten zij op het moment dat Abra Gods genezing en vergeving zal zien en ze ervoor zal kiezen om terug te komen naar mensen die vol liefde op haar wachten.

Mijn mening
Het heeft een lange tijd geduurd voordat er een nieuwe roman van Francine Rivers verscheen en toen eenmaal bekend werd wanneer het boek uitgebracht zou worden, waren de verwachtingen hooggespannen. Zou de roman ‘met als decor het Hollywood van de jaren vijftig en een verhaallijn waarin de Bijbelse profetie uit Ezechiël 16 gecombineerd is met Jezus’ gelijkenis over de verloren zoon‘ in staat zijn zo te boeien als één van Rivers oudste bestsellers ‘Bevrijdende liefde’?

Verdwaalde ster

Om dit te ontdekken, heb ik de roman aangeschaft en begon te lezen. Ik werd meegenomen in het trieste verhaal van een moeder zonder naam, die haar pasgeboren kindje onder een brug achterliet. Het verhaal hield me vast terwijl ik verder las over de vondst van het kindje, hoe ze opgroeide, hoe mooi ze werd en hoeveel mensen van haar hielden. Ik bleef geboeid toen ik verder las over verkeerde keuzes en verdriet, maar ook over vergeving, genezing en liefde.

‘Verdwaalde ster’ is een verhaal wat je op een mooi beschrijvende wijze meeneemt in het leven van Abra Matthews. Je leest over haar gedachten, gevoelens en de keuzes die ze maakt, waardoor je al snel een ‘band’ met haar opbouwt. Ondanks dat het verhaal hierdoor in het begin wat traag is, is het interessant om te lezen over haar gedachten als klein meisje, maar ook over de gevolgen daarvan wanneer ze opgroeit.

Verdwaalde ster

Het decor van Hollywood in de jaren vijftig is fascinerend. Je leest namen van beroemde sterren van toen en hoe het er achter de schermen aan toe ging. Doordat er geen overbodige achtergrondinformatie beschreven wordt en Hollywood zodoende precies genoeg als decor gebruikt wordt, blijft het interessant.

De keuzes die Abra maakt, hebben gevolgen voor veel mensen om haar heen. Dominee Ezekiel Freeman en zijn zoon Joshua, worden bijvoorbeeld diep geraakt door het vertrek van Abra. Maar ondanks dat hun gevoelens en emoties in het verhaal wel worden beschreven, blijft het wat aan de oppervlakte. Er worden enkele pagina’s aan gewijd, maar het gaat niet de diepte in.

Datzelfde geldt ook voor Abra, wanneer ze ontdekt dat er ondanks alles toch ook voor haar vergeving is en ze er eindelijk voor kiest om naar huis te gaan. Die emoties en gevoelens blijken uit het verhaal niet zo heftig en dat geeft soms een gevoel dat het ‘wat te makkelijk gaat’. De diepte van emoties en gebeurtenissen worden niet echt in het verhaal gevonden.

Verdwaalde ster

Met ‘Verdwaalde ster’ komt de gelijkenis van de verloren zoon op hedendaagse wijze opnieuw tot leven. In het verhaal wordt het leven getekend van een jonge vrouw, die door verkeerde keuzes in haar leven vastloopt, maar ondanks alles toch vergeving en liefde ontdekt.

Om de vraag aan het begin te beantwoorden: Het verhaal van ‘Verdwaalde ster’ heeft me geboeid tot op het laatste moment, maar toch haalt het boek het niet bij ‘Bevrijdende liefde’.

Ben je benieuwd en wil je alvast de eerste twee hoofdstukken lezen uit ‘Verdwaalde ster’? Klik dan hier. Ook kan je hieronder de boektrailer vast bekijken!

Pluspunten

  • Het is interessant om inzicht te krijgen in de gedachten en gevoelens van Abra
  • Het decor van Hollywood in de jaren vijftig is fascinerend
  • Het verhaal is boeiend en het neemt je mee
  • In ‘Verdwaalde ster’ komt de gelijkenis van de verloren zoon op hedendaagse wijze opnieuw tot leven

Minpunten

  • Door de levensbeschrijving van Abra is het verhaal in het begin wat traag
  • De gevoelens en emoties worden niet erg diepgaand beschreven, waardoor het verhaal wat oppervlakkig blijft
4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Bridge to Haven
Auteur: Francine Rivers
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029722759
‘Verdwaalde ster’ voor € 22,50 op Bol.com

Verzenden
User Review
2.67 (3 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter