Verkocht! – Els de Jong – ***

03/04/2017 | 0 reacties

Verkocht!“Ik moet aan zoveel dingen denken sinds ik met Hans ben. Hoe het straks allemaal moet als ik met hem getrouwd ben? Ik moet echt mijn best doen om een goede echtgenote te worden. Hoelang heb ik nog de tijd om me aan te passen of verwacht hij dat niet van me? Ik probeer snel uit te rekenen hoeveel dagen het nog duurt voordat we trouwen. Eigenlijk weet ik het wel: het is over ongeveer drie maanden. Nou ja, ongeveer, om precies te zijn: over 96 dagen. Dat is best wel gauw. We moeten nog een huis kopen voor die tijd. Dan nog een bruiloft regelen in die korte tijd. Ik moet nog verhuizen en nog heel veel meer. Ik probeer er niet aan te denken.”

Hans en Sofie zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun huwelijk. En daarvoor gaan ze onder andere op huizenjacht. Ze zijn totaal verschillende persoonlijkheden: Hans is zeer gestructureerd en georganiseerd, Sofie is spontaan en impulsief en werkt zich voortdurend in de nesten. Wat ze wel delen, is een gemeenschappelijke geloofsovertuiging. Juist in hun zo verschillende voorkeur voor huizen leren Hans en Sofie elkaar pas echt kennen.

In Verkocht maak je kennis met Sofie. Deze enthousiaste, open, spontane en impulsieve jonge vrouw is dolblij dat ze iemand heeft gevonden om mee te trouwen. Met haar 29 jaar wordt dat volgens haar hoog tijd en ze stort zich dan ook vol overgave met haar toekomstige man Hans in een zoektocht naar een koophuis. Maar het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn om een huis te vinden waar ze allebei tevreden mee zijn. Dat zorgt ervoor dat je tijdens het lezen hen en zij elkaar goed leren kennen.

verkocht!

Sofies verloofde Hans is namelijk een heel andere type dan zijzelf. Hij is erg secuur, star en houdt ervan om dingen te doen zoals ze horen. De karakters, die voor het verhaal en de relatie van Hans en Sofie heel belangrijk zijn, zijn niet helemaal in balans. Waar Sofie door de auteur voornamelijk positieve eigenschappen heeft toebedeeld gekregen, is dat bij Hans juist het tegenovergestelde. Hij komt zo bot, onaardig en chagrijnig over, dat je je al snel afvraagt waarom Sofie überhaupt met hem wil trouwen.

En dan is er ook nog de knappe, charmante en aardige makelaar, Max. Omdat hij Hans en Sofie helpt in hun zoektocht naar een huis, fungeert hij vaak als buffer als zij het maar niet eens kunnen worden. Zijn rol in het verhaal maakt het boeiender, omdat het wat ingewikkelde situaties veroorzaakt en je op een luchtige manier wat meer leest over het makelaarswerk.

verkocht!

Het verhaal is behoorlijk afwisselend, wat vooral komt door de onhandige, grappige of impulsieve acties van Sofie. Er gebeurt zoveel dat het verhaal hierdoor wat oppervlakkig blijft, maar tegelijkertijd zijn het juist haar acties en gedachten die het verhaal humoristisch maken. Doordat het verhaal vanuit een ik-perspectief geschreven is, duik je echt in Sofies leven en blijf je tot het einde betrokken bij wat er allemaal gebeurd.

De enige overeenkomst tussen Hans en Sofie is hun geloofsovertuiging en dat is op een subtiele manier in het verhaal verweven. De nadruk ligt vooral op de humoristische gebeurtenissen en de ontwikkelingen in hun huizenjacht en in hun relatie. Dat maakt Verkocht een ietwat voorspelbaar verhaal, maar wel één waarmee je je met plezier een aantal uren kan vermaken.

3

Informatie

Auteur: Els de Jong
Uitgeverij: Elikser
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789089549327

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Elikser.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter