Vervlogen dromen – MaryLu Tyndall – *****

13/10/2014 | 5 reacties

Vervlogen dromenZe laat alles achter… voor een droom.

1866, vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Kolonel Blake Wallace is in de oorlog alles kwijtgeraakt: zijn familie en zijn eer. Hij wil niets liever dan de ruïnes van zijn land eens en voor altijd achter zich laten en besluit naar Brazilië te vertrekken om daar een nieuwe kolonie te stichten.

Wanneer Eliza Crawford van Wallace’ plannen hoort, zoekt ze passage op zijn schip, dankbaar voor deze kans om te ontsnappen aan haar benarde positie. Als geboren Zuiderling, maar weduwe van een man uit de Unie, is ze na de Burgeroorlog nergens meer welkom.

Maar algauw blijkt dat de oorlog ook op het schip diepe sporen heeft achtergelaten. De gevaren van de zee en de listen van andere passagiers dreigen alles te verhinderen waar Eliza en Blake zo op hopen. Is hun verlangen naar een nieuw bestaan sterk genoeg om alle problemen te doorstaan?

Mooi van buiten en van binnen
Op het moment is het geweldig om die nieuw uitgebrachte boeken te lezen, want er zitten een aantal hele mooie exemplaren tussen. Van buiten én van binnen. ‘Vervlogen dromen’ van MaryLu Tyndall is er weer zo één. Een prachtige cover en een boeiend verhaal.

Vervlogen dromen

‘Vervlogen dromen’ vertelt het verhaal van Eliza Crawford die samen met een aantal anderen onder leiding van kolonel Blake Wallace per schip vertrekt naar het land van de eindeloze mogelijkheden, Brazilië. Alle passagiers aan boord hebben de behoefte om de Amerikaanse Burgeroorlog en alle gevolgen van dien achter zich te laten om zich te richten op een nieuw land vol beloftes.

Aan boord
Een groot gedeelte van ‘Vervlogen dromen’ speelt zich dan ook af op het schip. Doordat er voor in het boek een namenlijst zit met daarop de namen en een korte beschrijving van alle passagiers, is het makkelijker om de personages in het verhaal van elkaar te onderscheiden. Hierdoor blijft het verhaal ondanks de vele personages overzichtelijk. In het begin blader je misschien nog wel even terug naar de lijst, maar in de loop van het verhaal heb je de personages al goed leren kennen en is het verhaal prima te begrijpen zonder het gebruik van de lijst.

Vervlogen dromen

Ondanks dat het grootste gedeelte van het verhaal zich aan boord van de brigantijn afspeelt, is het zeker geen saai verhaal. Tijdens de reis overkomen Blake, Eliza en hun groepsgenoten veel problemen, door de natuur én door de listen van passagiers. Dit zorgt ervoor dat het verhaal afwisselend is, je leest steeds over nieuwe aspecten van het leven op een schip. Hiermee heeft de auteur de geschiedenis en avontuur zo met elkaar verweven, dat je tijdens het lezen bijna ongemerkt allerlei interessante dingen ontdekt over de relatief onbekende periode uit de geschiedenis dat vele Zuiderlingen Amerika achterlieten en vertrokken naar Brazilië.

Geheimen
Bijna alle passagiers hebben hun geheimen meegenomen aan boord, zo ook Eliza. Te midden van allemaal Zuiderlingen heeft ze haar huwelijk met een Noorderling verzwegen. Maar ondertussen bloeit er langzaam iets op tussen haar en kolonel Blake en dat brengt haar in grote tweestrijd. Wanneer haar geheim ontdekt wordt, geeft dit Eliza grote problemen. Al de gevoelens en emoties van haar en de andere hoofdpersonage, Blake, zijn door de auteur heel goed en puur beschreven. Tijdens het lezen voel je met hen mee en begrijp je hen allebei.

Vervlogen dromen

In het boek blijkt heel duidelijk de grote impact die de Amerikaanse Burgeroorlog op het land heeft gehad. Het was niet alleen een strijd tussen soldaten op een slagveld, de hele samenleving was ermee doortrokken. Het verhaal laat zien wat impact zulke gebeurtenissen kunnen hebben op een land en de mensheid. Wat dat betreft is het avontuurlijke verhaal heel eerlijk, maar ook hoopvol. Het gaat niet alleen over schuld en geheimen, maar ook over liefde, genezing en vergeving.

Geschiedenis en avontuur
‘MaryLu Tyndall houdt van geschiedenis en avontuur, en weet die twee liefdes uitstekend te combineren in haar historische romans’.
‘Vervlogen dromen’ is het eerste deel in de driedelige serie ‘De nieuwe kolonie’, dus we kunnen nog veel moois verwachten.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Forsaken Dreams
Auteur: MaryLu Tyndall
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723299
‘Vervlogen dromen’ bij Bol.com

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer info.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Luna 14/10/2014

  Ik ben benieuwd naar dit boek. Haar eerste boek dat ik heb gelezen, vond ik wat langdradig en op sommige punten zelfs ongeloofwaardig, maar haar schrijfstijl sprak mij over het algemeen wel aan.

  Ik ben trouwens erg nieuwsgierig naar of je al deze boeken zelf koopt/krijgt of leent van de bibliotheek?

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 14/10/2014

   Ik vind dit boek redelijk vergelijkbaar met haar eerste boek, maar ondanks dat een groot gedeelte van het verhaal zich op het schip afspeelt, vond ik het niet langdradig. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Ik vermeld altijd onderaan een recensie of ik het boek gekregen heb. De laatst geschreven recensies waren toevallig allemaal van ontvangen boeken, maar op het moment dat ik even niets ontvang, gebruik ik boeken uit mijn kast, van de bibliotheek of koop ik er zelf één die me aanspreekt. In de lijst van recensies heb ik achter ontvangen boeken een sterretje gezet, dus daar kan je een overzicht vinden.

   • Beantwoorden Luna 14/10/2014

    Als ik er om denk zal ik het je laten weten ;-)

    Ik had inderdaad gezien dat je onderaan de recensie vermeld als je het boek hebt gekregen, het was ook meer een nieuwsgierige vraag omdat boeken vrij prijzig zijn en je, zo te zien, alle foto’s zelf hebt gemaakt. En op geen één foto heb ik een sticker kunnen ontdekken van de bibliotheek. Vandaar mijn vraag!

 • Beantwoorden Vera 06/09/2017

  Helemaal eens met deze 5 sterren recensie, wat een prachtig boek.
  Heb je enig idee wanneer het volgende vertaalde boek uitkomt? Kan niet wachten:)

  • Beantwoorden G. 28/02/2018

   Deel 2 en 3 zullen helaas niet vertaald worden, hoorde ik van uitgeverij KOK.

  Laat een reactie achter