Vicieuze cirkel – Terri Blackstock – ***

24/02/2014 | 0 reacties

vicieuze cirkelLance sprong de auto uit, rukte het achterportier open en tilde de baby op. Het piepkleine kindje was in een handdoek gewikkeld en maakte geluidjes terwijl hij het vasthield. Hij keek over zijn schouder naar de weg. Niemand volgde hem.

Lance Covington (uit Interventie) vindt een pasgeboren baby op de achterbank van zijn auto. Het meisje heeft duidelijk medische zorg nodig, maar voor hij haar naar het ziekenhuis kan brengen, wordt hij zelf gearresteerd. De politie ziet hem aan voor een crimineel die handelt in drugs en mensen. Zijn moeder, Barbara, is in alle staten: haar ene kind wordt bijna ontslagen uit een afkickkliniek, maar nu zit haar andere kind in de problemen. Ze roept de hulp in van agent Kent Harlan, die een sleutelrol vervulde toen haar gezin een jaar geleden ook al op zijn kop stond, en samen doen zij een schokkende ontdekking. Voor ze het weten, bevinden de Covingtons zich midden in een web van duistere zaken – deze keer rondom mensen die gewoon hun buren hadden kunnen zijn.

Samenvatting
Dit keer heb ik niet gekozen voor een verhaal uit het verleden, maar uit het heden. ‘Vicieuze cirkel’ vertelt het verhaal van de 15-jarige Lance. Zijn grote zus Emily komt bijna thuis na een jaar in een afkickkliniek te hebben gezeten. Dat jaar heeft voor Lance ook gevolgen gehad, want tijdens zijn bezoeken aan Emily in de kliniek, ontmoette hij de 15-jarige Jordan. Jordan zat ook in de kliniek om van haar ernstige drugsverslaving af te komen.

Maar het verhaal begint bij Jordan, nadat ze net bevallen is van haar dochter. Jordan weet dat ze nooit zelf voor haar dochtertje zal kunnen zorgen en de omstandigheden dwingen haar ertoe om haar dochtertje weg te geven. Aan Lance. Met deze daad bezorgt ze Lance enorme problemen, die hem tot in de gevangenis brengen.

Het boek vertelt ook het verhaal van Barbara en Kent. In het boek Interventie, die over hetzelfde gezin gaat en waarin Emily een grote rol speelt, ontmoeten Barbara en Kent elkaar. En nu Barbara en haar gezin opnieuw grote problemen hebben, ontmoeten ze elkaar weer. Samen proberen ze Lance’ onschuld te bewijzen en het kindje van Jordan te redden. Maar wanneer ze weten waar ze moeten zijn om dat te kunnen doen, zou het wel eens te laat kunnen zijn.

Mijn mening
De titel van het boek laat zich makkelijk verklaren. Heel duidelijk wordt in het verhaal de vicieuze cirkel vertelt van drugsverslaving, grote problemen die vragen om verdoving door middel van drugs wat leidt tot nog meer drugsgebruik. Uit het verhaal blijkt op verschillende momenten dat het een grote strijd is om los te komen van drugs wanneer je eenmaal verslaafd bent of bent geweest. Het is een gevecht tussen niet meer willen gebruiken en de verslaving van het gebruik. Niet alleen Jordans leven tekent dit, ook Emily heeft het er moeilijk mee.

vicieuze cirkel

Het hele boek speelt zich in een aantal dagen af. Dat is even een fijne afwisseling tussen alle boeken die juist een hele periode beslaan. Ook zorgt dit ervoor dat elke dag gedetailleerd beschreven wordt.

Het verhaal wordt beschreven vanuit verschillende personen. Zo kan je je in alle personen inleven en begrijp je waarom ze handelen zoals ze handelen. Ook al is dit vaak niet op de juiste manier. Wanneer Jordan bijvoorbeeld de keuze maakt om steeds weg te lopen, dan begrijp je haar aan de ene kant wel, maar aan de andere kant vind je het juist vervelend dat ze dat doet. Want doordat Jordan steeds wegloopt, komen anderen in de problemen. Het tekent wel duidelijk de strijd van Jordan tussen het leven vol drugs en een beter leven voor haar en haar dochtertje zonder drugs.

Ook de relatie tussen Barbara en Kent wordt beschreven. Wanneer je ‘Interventie’ hebt gelezen, weet je dat er nog niet echt sprake was van een relatie tussen hen, mede door de afstand die er tussen hun woonplaatsen is. In ‘Vicieuze cirkel’, krijgen Barbara en Kent door alle problemen, de kans om hun relatie te verdiepen. En deze kans grijpen zij ook aan. Dit aspect zorgt ervoor dat het boek een roman wordt genoemd, maar hun relatie is maar een klein onderdeel van het verhaal. Voornamelijk draait het toch om Lance, Jordan en de problemen rond haar baby. Wel is de relatie tussen Kent en Barbara een fijne toevoeging aan het verhaal.

vicieuze cirkel

Het geloof speelt een rol in het verhaal. Emily weet zich heel erg van God afhankelijk, vooral wanneer ze thuiskomt uit de afkickkliniek. En ook Barbara vraagt God om hulp in al haar problemen. Uit die punten blijkt dat dit boek afkomstig is van een christelijke schrijfster. Dat is het mooie van dit soort verhalen, ze zijn niet leeg, maar ze geven een beeld van Wie God wil zijn voor ons en dat Hij ons wil helpen in al onze problemen.

Af en toe is het verhaal wel wat onwaarschijnlijk, vooral aan het einde. Eigenlijk weet je de afloop van het verhaal al wel, maar de manier waarop die bereikt wordt, is wat ‘te dik aangezet’.

Omdat ik de boeken van Terri Blackstock die niet behoren tot een serie, wat minder geslaagd vind, heb ik dit boek met enige reserve gelezen. En hierdoor is het boek mij juist meegevallen. Ik vond het toch wel een pakkend verhaal doordat het zich in zo’n korte tijd afspeelt en doordat het een duidelijk beeld geeft van de strijd die drugsgebruik met zich meebrengt. Al met al vond ik het een redelijk verhaal, maar moet ik de echte romanliefhebbers wel meedelen dat je niet al te veel romantiek moet verwachten in dit verhaal.

Bekijk hieronder de boektrailer:

Aantal sterren *** / € 20.99 / Originele titel: Vicious Cycle  / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter