Vogelvrij – Tricia Goyer – ****

12/05/2014 | 0 reacties

VogelvrijZelfs in vredestijd ligt de vijand op de loer…

Het is het jaar 1945. De oorlog is voorbij en in Duitsland komt langzaam het herstel op gang. Betty Lake mag er komen zingen voor Amerikaanse soldaten, en die uitnodiging neemt ze maar wat graag aan. Als ze met haar talent voor één soldaat zijn thuisland een stapje dichterbij kan brengen, is haar missie al geslaagd, zo redeneert ze. Maar Betty’s optreden wordt een ongekend succes en al snel noemt iedereen haar Nachtegaal.

Het beroemde operagebouw, het daverende applaus in de volle zaal en de aandacht van luchtmachtfotograaf Frank Witt – het is voor Betty als een droom die uitkomt, en ze geniet van ieder moment. Maar als haar kamergenote Kath plotseling vermist raakt, keert de stemming om. Wie heeft het op haar gemunt? Kunnen de foto’s van Frank het mysterie rondom haar verdwijning oplossen voordat er meer slachtoffers vallen?

Vogelvrij
Dit boek vertelt het verhaal van de twintigjarige Betty Lake, een Amerikaans meisje dat tijdens de oorlog werkte als zangeres in een kantine van een fabriek in Amerika. Wanneer ze na de oorlog het aanbod krijgt om in Duitsland op te gaan treden voor Amerikaanse soldaten, neemt ze dat aanbod graag aan en dat brengt Betty naar Bayreuth en het operagebouw, het Festspielhaus.

Het optreden voor de soldaten geeft Betty veel plezier, maar vooral de bewondering van de fotograaf die ze tijdens haar reis heeft ontmoet, doet haar goed.

Vogelvrij

Alles wordt anders wanneer haar kamergenote Kath verdwijnt. Betty kan niet geloven, zoals de rest dat er geen opzet in het spel is. Ze gaat op onderzoek uit, maar ook Frank doet zijn best om de waarheid boven tafel te krijgen. Ze willen de waarheid ontdekken, voordat er nog meer slachtoffers zullen vallen..

Mijn mening
‘Vogelvrij’ is het eerste boek wat ik heb gelezen van de auteur Tricia Goyer. De tekst op de cover maakte me nieuwsgierig naar het verhaal: ‘Tricia Goyer schrijft spannende romans (…), ze weet met oog voor detail de historische periode te schetsen alsof ze er zelf bij is geweest, en brengt haar hoofdpersonen – heel gewone vrouwen die voor grote uitdagingen komen te staan – tot leven.’ 

Vogelvrij

‘Vogelvrij’ vertelt een verhaal tegen een interessante achtergrond. Romans over de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna zijn meestal gericht op het leven in Nederland. Dat dit verhaal zich afspeelt in Duitsland, waar de Amerikaanse soldaten de orde moeten bewaren na de oorlog, is redelijk origineel en eigenlijk had ik hier nog nooit eerder over nagedacht. Ook het feit dat er echt Amerikaanse meisjes naar Duitsland werden gevlogen om te zingen voor de soldaten daar, kende ik nog niet.

Doordat het verhaal zich voor een groot gedeelte afspeelt in het Festspielhaus, het operagebouw, lees je ook over het verleden van het gebouw en de mensen die daar opgetreden hebben. Vooral Wagner, een bekende Duitse componist, heeft een grote rol gespeeld in het gebouw. Doordat de rekwisiteur van het Festspielhaus, de Duitse Oskar, een enorme liefhebber was van Wagner, en hij het dus afschuwelijk vind dat het operagebouw nu wordt gebruikt ter vermaak van de Amerikaanse soldaten, krijg je een duidelijk beeld van de moeilijke periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Vogelvrij

Het verhaal begint met een een proloog, die je direct aan het nadenken zet over het eventuele verloop van het verhaal. Maar tegelijkertijd wordt er eigenlijk nog niets prijsgegeven, precies zoals een goede proloog moet zijn.

Het verhaal is afwisselend, er gebeurt genoeg om het boeiend te houden. Een van de redenen hiervoor is natuurlijk de interessante achtergrond van het verhaal, maar ook doordat je jezelf goed kan inleven in de hoofdpersonen, blijf je geboeid lezen.

Vogelvrij

Het boek kan onder andere een roman worden genoemd door de relatie die zich tussen Betty en Frank ontwikkeld. Maar het verloop hiervan wordt in het verhaal wat simpel en standaard beschreven. Al snel nadat ze elkaar hebben leren kennen worden ze verliefd op elkaar, door de omstandigheden komt hun relatie op een gegeven moment in een dip, maar al snel vormen ze samen weer een paar en maken ze samen het einde van het verhaal compleet. Gezien de beschrijving op  de cover over het ‘tot leven brengen van de hoofdpersonen’, valt dit me een beetje tegen.

Al met al is ‘Vogelvrij’ een intrigerend verhaal, wat zich afspeelt tegen een interessante achtergrond en waardoor je tot het einde geboeid wordt.

Pluspunten

  • Het verhaal speelt zich af tegen een interessante achtergrond
  • Je leert nieuwe feiten over het verleden
  • De proloog van het verhaal is zoals een goede proloog moet zijn
  • ‘Vogelvrij’ heeft een boeiende verhaallijn

Minpunten

  • De relatie tussen Betty en Frank is wat oppervlakkig beschreven

Aantal sterren **** / € 9.95 / Originele titel: Songbird under a German moon / Uitgeverij Kok

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter