Vrij als water – Charles Martin – *****

28/12/2015 | 0 reacties

vrij als waterCharlie Finn heeft zich al vanaf zijn zestiende zelf moeten redden. Dankzij zijn hoge IQ krijgt hij een beurs voor Harvard, waar hij kennismaakt met de hogere sociale klasse. Die kennis komt hem uitstekend van pas bij zijn lucratieve baantje als drugskoerier voor de jetset van Miami.
Als hij keuzes maakt die verwoestende gevolgen hebben, reist hij in gewetenswroeging af naar Midden-Amerika. Daar wonen de mensen die betaald hebben voor zijn illegale praktijken, onder wie een vrouw en haar dochtertje.

Wanneer de 39-jarige drugskoerier Charlie Finn, gedreven door een zwaar schuldgevoel, afreist naar Centraal-Amerika om de verdwenen zoon van zijn zakenpartner te zoeken, ontmoet hij daar de mensen die ernstig geleden hebben onder zijn handelen in het verleden. Zij geven hem, naast zijn zoektocht, inzicht in zijn motieven en persoonlijkheid, waardoor alles waar hij zich aan overeind hield, begint te wankelen..

vrij als water

In Vrij als water speelt Charlie Fin de hoofdrol en leer je hem kennen als een onverschillige man met een groot talent voor het vertellen van een aangepaste waarheid. Vanuit een ik-perspectief maak je kennis met zijn verleden, motieven en drijfveren, die op z’n minst opvallend zijn te noemen. Charlie voldoet niet aan het standaardbeeld van een drugskoerier, waardoor het verhaal vanaf het begin intrigeert.

De eerste helft van het boek bevat twee verhaallijnen, waardoor je het heden en verleden van Charlie’s leven leert kennen. Op een beschrijvende manier word je meegenomen naar zijn jeugd, het opgroeien zonder moeder, het werken voor een rijke zakenman, het handelen in drugs en alles daar tussen in. En hoewel het grootste gedeelte daarvan in beschrijvende stijl geschreven is, zonder dat er sprake  is van actieve gebeurtenissen, blijft het verhaal boeien.

vrij als water

Het tweede gedeelte van het boek bevat de verhaallijn waarin het heden naar voren komt. Tijdens zijn zoektocht naar de zoon van zijn zakenpartner, belandt Charlie in Nicaragua, bij Paulina en haar dochtertje Isabella. Met hem kom je terecht in een eenvoudig maar blijmoedig leven, waarin geld geen rol speelt en de daginvulling afhangt van wat er in de natuur gebeurt. Doordat dit in zo’n grote tegenstelling staat ten opzichte van Charlie’s leven tot nu toe, fascineert het tot de laatste bladzijde.

Naast de zoektocht en alle andere dingen die gebeuren, die gedeeltelijk gebaseerd zijn op de werkelijkheid, speelt ook een diepere laag in het verhaal een grote rol. Want naast de zichtbare tegenstellingen en veranderingen in Charlie’s handelen, verandert in die onderliggende laag langzaam zijn houvast en verdwijnen de dingen waar hij altijd in geloofde. En juist die, heel natuurlijk beschreven, ontwikkelingen maken het verhaal puur en bijzonder.

vrij als water

Vrij als water van Charles Martin is een bijzonder en boeiend verhaal, wat door de combinatie van schrijfstijl, gebeurtenissen en diepgang een fascinerend geheel vormt. Het is een boek waar je over na blijft denken, ook nadat je de laatste bladzijde uitgelezen hebt. Wanneer je houdt van romans die anders zijn dan anders, is Vrij als water absoluut een aanrader.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: Water From My Heart
Auteur: Charles Martin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029724234

Verzenden
User Review
2.25 (4 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter