Vrouwen van de Nijl – Angela Hunt – ****

24/03/2014 | 2 reacties

vrouwen van de nijlHet verhaal van Mozes.

Voor drie vrouwen is Mozes de spil waar hun leven om draait. De Egyptische prinses Merytamon adopteert in het geheim een Joodse baby om haar onvruchtbaarheid te verbergen. Ze houdt zielsveel van haar ‘zoon’ – maar haar leugen leidt er uiteindelijk toe dat alles wat haar dierbaar is, haar wordt ontnomen.

Mozes’ Hebreeuwse zus Mirjam moet haar pasgeboren broertje in de gaten houden. Ze verliest hem uit het oog – maar later, na een wonderbaarlijke hereniging met haar broer, neemt ze samen met hem het leiderschap van het verdrukte Joodse volk op zich.

De jonge bedoeïnen Sippora is Mozes’ grote liefde. Als zijn leerling, zijn vrouw en moeder van zijn zonen vertelt Sippora de waarheid over de man die haar leven veranderde.

Vrouwen van de Nijl
Het boek ‘Vrouwen van de Nijl’ begint met een hoofdstuk wat vanuit Mirjams oogpunt verteld over de geboorte van Mozes. En dan neemt de prinses Merytamon het verhaal voor een hele tijd over.  Ze verteld over hoe ze de vrouw van Farao wordt en hem een kind moet baren. Wanneer ze onvruchtbaar blijkt te zijn, adopteert ze in het geheim een Joodse baby, Mozes noemt ze hem.

Een heel aantal jaar geniet ze van haar zoon en laat hem alles leren over Egypte. Het is een slimme en wijze jongen, en hij valt ook de Farao op. Maar het prachtige leven in alle rijkdom van het paleis is maar schone schijn. Het geheim van Mozes’ afkomst, moet altijd bewaard worden. Want wanneer de Farao het ontdekt, zal het niet goed aflopen.

Uiteindelijk komt het toch zo ver dat Mozes moet vluchten. Hij vindt een rustplaats bij Jethro, bij wie hij blijft wonen. Een van de dochters van Jethro, Sippora, wordt zijn vrouw. En dan wordt vervolgens het verhaal verteld vanuit haar gezichtspunt. Alles wat bekend is, komt voorbij: De 40 lange jaren van Mozes in de woestijn, zijn roeping, zijn terugkeer naar het volk Israël. Dan neemt Mirjam het weer over. Zij verteld over de uittocht uit Egypte en het leven in de woestijn. Wanneer Sippora daar met haar vader op bezoek komt, gaat ook zij meedelen in dat leven. Het boek eindigt dan ook vanuit haar perspectief, wanneer ze verteld over Mozes’ afscheidsreden en zijn reis naar de berg Nebo.

vrouwen van de nijl

Mijn mening
De geschiedenis is natuurlijk niet onbekend. Daarom kon ik hierboven ook wel een uitgebreide beschrijving geven, want je weet wel wat er gaat komen. Maar door de manier waarop dit boek geschreven is, blijft het ondanks de bekendheid van het verhaal, enorm boeiend.

Het boek geeft een duidelijk en interessant beeld van het leven van Mozes. Zaken die zo logisch leken, blijken opeens anders te zijn. Je ontdekt bijvoorbeeld dat Mozes in eerste instantie helemaal niet met open armen werd ontvangen bij de Israëlieten. Want hij was in hun ogen een Egyptenaar.  En ook de adoptie van Mozes zet je aan het denken. Het zou heel goed mogelijk geweest kunnen zijn, dat het een geheim moest blijven waar Mozes vandaan kwam.

Doordat het verhaal  door drie vrouwen uit het leven van Mozes verteld wordt, krijg je een compleet beeld en kan je je enorm goed inleven in het verhaal. Want het moet heel wat geweest zijn voor die vrouwen. Merytamon voedde haar zoon op waarvan ze wist dat zijn leven gevaar kon lopen als het geheim van zijn afkomst ontdekt zou worden. Mirjam verloor als klein meisje haar broer, maar kreeg hem toen ze volwassen was geworden weer terug. En dan Sippora. Ze trouwde met Mozes, maar moest hem vervolgens laten gaan toen hij zei geroepen te zijn door Zijn God. Zij had geen roeping gehoord, ze moest Mozes maar op zijn woord geloven. De verhalen van alle drie de vrouwen geven prachtig de emoties en gedachten van hen weer.

vrouwen van de nijl

Het boek zit ook vol historische details, bijvoorbeeld over Egypte. Je ontdekt door dit boek veel over hun leefgewoonten, die draaiden om de Farao en de andere goden. Het verhaal geeft een duidelijk beeld van die tijd.

Het verhaal blijft boeien, ondanks dat de verhaallijn al bekend is. Door het boek heen ga je steeds duidelijker Gods plan met Mozes’ leven zien. Angela Hunt heeft op een treffende manier zijn leven vastgelegd. Dit boek is echt de moeite waard om eens te lezen.

Aantal sterren **** / € 13.50 / Originele titel: The shadow women  / Uitgeverij Mozaïek

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden Anneleen 24/03/2014

  Hé, wat leuk, ik ben dat boek net aan het lezen!
  Dacht nog dat het wel leuk zou zijn voor je site, maar het staat er dus al op. Mooi artikel! :)

 • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 25/03/2014

  Ja, ik heb dit boek een tijdje geleden weer gelezen, toen we net met de Bijbelstudie begonnen, leek me wel handig ;)
  Dankjewel!

 • Laat een reactie achter