Vuurwachter – T.L. Higley – ***

21/08/2014 | 0 reacties

VuurwachterIn een toren, hoog boven een turbulente stad woont een vrouw in afzondering, verbitterd door gevoelens van afwijzing en schuld.

Het is het jaar 48 voor Christus. Sophia, een vrouw getekend door een zwaar verlies, is wachter van de beroemde vuurtoren van Alexandrië. Op die post denkt zij zich te kunnen verbergen voor een wrede en liefdeloze wereld.

Maar er is voor haar geen ontkomen aan. De dreiging neemt toe als de Romeinse generaal Julius Caesar met zijn legioenen de stad bestormt. Cleopatra, de Egyptische koningin, vecht om haar land te beschermen tegen zowel Julius Caesar als de bloeddorstige rivalen in haar eigen hofhouding.

Sophia moet een keuze maken tussen haar loyaliteit aan Cleopatra of haar liefde voor Bellus, de Romeinse soldaat die van Caesar de opdracht heeft gekregen om de vuurtoren te veroveren.

Mijn mening
‘Vuurwachter’ is het derde deel in een serie over de zeven klassieke wereldwonderen. Eerder had ik al het eerste deel ‘De schaduw van Colossus’ gelezen, waardoor ik nieuwsgierig werd naar de rest van de serie die in het teken staat van belangrijke historische feiten. ‘Vuurwachter’ neemt je mee naar de Pharos van Alexandrië, een enorme vuurtoren die in de derde eeuw voor Christus bekend stond om zijn ingenieuze ontwerp en werking.

In ‘Vuurwachter’ staat deze vuurtoren centraal in een strijd om de macht tussen volken en goeden en kwaden. Doordat je in het verhaal stapt wanneer de strijd zich aan het ontwikkelen is, is er geen duidelijke intro waarin snel duidelijk wordt waar het verhaal zich precies afspeelt, welke personen daarin belangrijk zijn en wat de diepte van de problemen is. Daardoor kan het verhaal, vooral als je weinig weet van die periode, in het begin wat verwarrend zijn.

Vuurwachter

        Dit boek komt van de bibliotheek, vandaar dat de cover helaas beschadigd is.

Daar komt bij dat het verhaal wat traag op gang komt. In het begin wordt er vooral veel gepraat en worden er wat plannen gemaakt, maar gebeurt er verder nog niet zoveel om het verhaal goed op gang te brengen. De combinatie van het bovenstaande heeft als gevolg dat het verhaal in het begin niet zo boeiend is en je het boek nog makkelijk weg kan leggen.

Dat de gebeurtenissen rondom de vuurtoren gehuld zijn intriges en geheimen, is door de auteur in het verhaal erg goed weergegeven. Het verhaal wordt beschreven vanuit verschillende personages, die met hun opvattingen rechtstreeks tegenover elkaar staan. Hierdoor gaat het verhaal meer leven en wordt het boeiender. Doordat je leest over plannen die door de ene partij gemaakt worden, wil je weten of en hoe hier door de ‘tegenpartij’ op gereageerd wordt. Dit brengt spanning in het verhaal en maakt het interessant.

Vuurwachter

De personages in ‘Vuurwachter’ blijven wat op afstand. Je leest wel de over de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen, maar ondanks dat staan ze wat ver van je af. Dit komt waarschijnlijk doordat het boek in een hele andere tijd afspeelt dan nu, en de personages rollen spelen en gebeurtenissen overkomen die alleen maar passen in het verleden.

Het einde van het verhaal is niet helemaal wat je ervan verwacht tijdens het lezen. Een aantal belangrijke punten uit de verhaallijn, waarvan je tijdens het lezen vermoedt dat ze zeker nog wel terugkomen, worden niet meer genoemd. Hierdoor krijg je het gevoel dat het boek net niet helemaal af is. ‘Vuurwachter’ heeft geen zeker geen open einde, maar het verhaal heeft wel wat losse eindjes.

Vuurwachter

Tijdens het lezen kan je wel merken dat de auteur goed onderzoek heeft gedaan naar het verleden. Qua details over het tijdperk krijg je het gevoel dat het klopt, zelfs als je maar weinig van die tijd af weet. De auteur heeft een interessant onderwerp goed verpakt in een mooi verhaal, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van die tijd en het wat meer gaat leven. Al met al is ‘Vuurwachter’ voor liefhebbers van historische romans een mooi boek om te lezen.

Bekijk hieronder de trailer van dit boek:

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Guardian of the flame
Auteur: T. L. Higley
Uitgeverij: Den Hertog
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789033123801

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter