De weg naar Damascus – Davis Bunn & Janette Oke – ****

01/02/2016 | 2 reacties

de weg naar damascusDe jonge Julia heeft alles wat haar hartje begeert. Toch worden zowel zij als haar Hebreeuwse moeder als het uitschot van de samenleving gezien. Wanneer Julia het geheim ontdekt dat haar Griekse vader haar hele’ leven verzwegen heeft, is ze de wanhoop nabij. Haar toekomst is plotseling heel onzeker geworden.

Jacob, de broer van Abigaïl, probeert een eigen plaats bij de gelovigen te vinden. Maar betekent dit dat hij zijn vrije en avontuurlijke leven als karavaan bewaker moet opgeven? Als hij wordt ingehuurd om een karavaan met een geheime lading van een rijke en welvarende koopman te beschermen, neemt Jacob met tegenzin de uiterst gevaarlijke verantwoordelijkheid op zich van koerier tussen de door het land verspreide geloofsgemeenschappen. Tot zijn grote schok ontdekt hij dat ook Julia een koerier is. Kunnen ze hun onderlinge wantrouwen terzijde schuiven om hun missie te doen slagen?

De weg naar Damascus is het derde boek in de serie Handelen in geloof, een serie die zich afspeelt in de periode rondom en na Jezus’ dood, opstanding en hemelvaart. Het eerste deel draait vooral om Jezus’ lijden en sterven, terwijl het tweede deel meer gericht is op het leven van de gelovigen na Jezus’ hemelvaart. Dit boek, De weg naar Damascus, gaat over de tijd waarin de nog jonge kerk uiteengedreven wordt door vervolging.

de weg naar damascus

De mooie, dappere Julia is een van de hoofdpersonen in dit verhaal. De ontdekking dat haar vader al haar hele leven iets belangrijks verzwegen heeft, zet haar leven op zijn kop en is het begin van een verwarrende en ontdekkende periode. Wanneer Julia in contact komt met volgelingen van de Weg, word je meegenomen in verhalen van hoop, maar ook in geheime tekens en verborgen ontmoetingen.

De andere hoofdpersoon, Jacob, is een volgeling van de Weg. Hij hoort bij een groep mensen die rondom en na Jezus’s opstanding tot geloof zijn gekomen en zo een gemeente van eerste gelovigen vormen. Maar Jacobs zoektocht naar uitdaging en avontuur zorgen ervoor dat hij niet vaak bij de bijeenkomsten aanwezig is. Hij gaat zich juist op een heel andere manier bezighouden met zijn geloof. En doordat deze manier niet zonder risico’s is, komt hierdoor ook wat spanning in het verhaal.

de weg naar damascus

Het verhaal tekent je de impact en gevolgen van de christenvervolging in die eerste periode, de periode waarin vooral Saulus van Tarsen een grote jacht op alle volgelingen van de Weg maakte. Doordat je niet alleen leest over Jacob en Julia, maar ook over een aantal andere gelovigen, krijg je een duidelijk beeld van hoe de situatie toentertijd geweest zou kunnen zijn. En doordat het verhaal steeds wisselt tussen al deze personages, blijft het boeiend en afwisselend.

In het boek komen een aantal Bijbelse personages naar voren, zoals Filippus, Petrus en Saulus van Tarsen. Daarnaast spelen ook een aantal Bijbelse geschiedenissen een rol in het verhaal. Deze geschiedenissen zijn vloeiend in deze roman verwerkt en gaan daardoor voor je leven. Tegelijkertijd maken deze Bijbelse geschiedenissen het verhaal wel wat voorspelbaar, omdat ze natuurlijk al bekend zijn. Hierdoor neemt de spanning in het verhaal snel af en blijf je vooral doorlezen om te weten hoe het afloopt met de niet-Bijbelse personages.

de weg naar damascus

Al met al is De weg naar Damascus een interessant, afwisselend verhaal om te lezen. Het neemt je mee naar een periode die we uit de Bijbel wel kennen, maar die door dit verhaal ook echt gaat leven. Ondanks dat dit boek het derde deel is uit de serie, is het prima los te lezen en hoewel de spanning die aan het begin wat aanwezig is, snel afneemt, blijft het boeiend om het verhaal uit te lezen. Wanneer je op zoek bent naar een Bijbelse historische roman, is De weg naar Damascus een goede keus.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Damascus Way
Auteur: Davis Bunn & Janette Oke
Uitgeverij: Het Zoeklicht
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789064511653
de weg naar damascus

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een affiliate link.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Ann s 01/02/2016

    Deze ga ik aan mij voorbij laten gaan, toch erg bedankt voor de mail! Groetjes ann

  • Beantwoorden mylemans marleen 01/02/2016

    heb vandaag al 7 boeken besteld ,dus voor deze ga ik passen, de schildersdochter , rachel hauck enz van de laatste mails die ik tekort had, weer bedankt voor de mail, kijk er altijd naar uit ,maar t kost me wel altijd geld hahaha, vind ik niet erg alles voor boeken he liefs

  • Laat een reactie achter