Witter dan sneeuw – Marianne Grandia – ****

27/08/2015 | 2 reacties

witter dan sneeuwNa een schokkende ontdekking verbreekt Kathy Smit alle banden met haar vader. Als kort daarna haar moeder overlijdt, blijft ze alleen achter in het ouderlijk huis – de brieven die ze van haar vader krijgt, stuurt ze ongeopend retour. Bijna dertig jaar lang negeert ze zijn bestaan. Dan ontmoet ze hem nog één keer, aan zijn ziekbed, maar een verzoening blijft uit en haar vader overlijdt. Zodra de begrafenis achter de rug is, stort Kathy zich weer op haar werk. Maar het verleden laat haar niet los… Voortdurend wordt ze herinnerd aan de tijd waarin ze nog als klein meisje op haar vaders voeten danste. Is het voorgoed te laat voor vergeving?

Ondanks dat haar vader op zijn sterfbed ligt wanneer ze hem na 27 jaar weer ontmoet, kan Kathy hem niet vergeven. Na al die jaren zijn bestaan te hebben genegeerd en zijn brieven ongeopend retour te hebben gestuurd, verwacht ze na zijn overlijden alles achter zich te kunnen laten om verder te gaan met haar leven. Maar wanneer de begrafenis achter de rug is blijkt niets minder waar te zijn en blijft het verleden haar achtervolgen..

witter dan sneeuw

‘Witter dan sneeuw’ was de eerste roman die Marianne Grandia schreef. Ondertussen is deze al opgevolgd door ‘Lenteregen’ (die in september opnieuw uitgegeven wordt) en is met ‘Hemeldauw’ de ‘trilogie compleet.  In ‘Witter dan sneeuw’ maak je kennis met een aantal personages die je in de volgende boeken opnieuw tegenkomt.

In deze roman speelt Kathy Smit de hoofdrol. Kathy is een alleenstaande, hardwerkende vrouw, die uit alle macht het verleden probeert te vergeten. Maar vanaf het begin van het verhaal is het duidelijk dat het niet werkt, vooral niet wanneer ze na 27 jaar haar vader weer ontmoet. Je wordt meegenomen in haar boosheid, verwarring en verdriet wanneer na het overlijden van haar vader door allerlei gebeurtenissen het verleden weer tot leven komt. Haar gevoelens worden heel puur een menselijk beschreven, waardoor ze in het verhaal heel dichtbij komt.

witter dan sneeuw

Een ander personage die een grote rol speelt in het verhaal, is Ellen. Haar rol is verrassend, bijzonder en liefdevol. Ze is in alles het tegenovergestelde van Kathy en dat zorgt voor een goede balans in het verhaal. Maar ook de toevoeging van de ziekenhuispastor Martijn en zijn broer maakt het verhaal wat luchtiger en afwisselend. Alle personages komen heel ‘gewoon’ en alledaags over, waardoor het een fijn, warm en levensecht verhaal is.

Wel bevat het verhaal op sommige momenten veel details die niet zozeer van toegevoegde waarde zijn voor de inhoud van het verhaal. Ze zorgen er wel voor dat het verhaal heel ‘gewoon’ voelt, maar hebben soms ook een vertragend effect. Tegelijkertijd zorgt de boeiende en afwisselende verhaallijn ervoor dat je steeds wil doorlezen om zo alle geheimen uit het verleden te ontdekken en te ervaren of het nog niet te laat is voor vergeving.

witter dan sneeuw

‘Witter dan sneeuw’ is een fijn verhaal waarin hele menselijke gevoelens een grote rol spelen. Boosheid en verbittering worden gemengd met naastenliefde en genegenheid, waardoor er ook ruimte komt voor geloof en hoop. Het is een roman waarin de levens van gewone mensen zoals jij en ik, dichtbij komen en het is daarbij fijn om te weten dat de losse eindjes van dit verhaal overgaan in een vervolg. Wanneer je op zoek bent naar een warm verhaal over vergeving is dit een goede keuze.

4

Samenvatting

Auteur: Marianne Grandia
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789029716505

Verzenden
User Review
5 (2 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden kamilia v.d. Klorik 28/02/2020

  een erg leuk boek, ik heb er van genoten!

 • Beantwoorden Wendy 17/10/2020

  Witter dan sneeuw is een goed boek
  Heb er enorm van genoten
  Maar wat is de titel van het vervolg van dit boek?

 • Laat een reactie achter