Zwanenmoeder – Janny den Besten – ***

13/04/2015 | 1 reactie

ZwanenmoederNicky is gelukkig getrouwd met Floor. Samen hebben ze één bijna volwassen dochter: Roos. Hoewel ze altijd een goede band hadden, botert het de laatste tijd niet meer zo best tussen moeder en dochter. Roos reageert steeds afwijzend op de goede zorgen van haar moeder en gaat haar eigen gang. Nicky vraagt zich wanhopig af waar ze de negatieve houding van haar dochter aan te danken heeft.

In de aanloop naar een gezamenlijke vakantie in Zwitserland loopt de spanning hoog op. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming, houdt Floor Nicky een spiegel voor. De les die ze hieruit mag leren is hard, maar tegelijkertijd bevrijdend. 

‘Zwanenmoeder’ begint in de zomer van 2009. In het bijzijn van haar moeder hoort Rosalie de diagnose van haar rugprobleem, scoliose. Vanaf dat moment moeten moeder en dochter leren omgaan met het feit dat ze beiden dezelfde afwijking aan hun rug hebben. Maar terwijl dit hen dichter bij elkaar zou kunnen brengen, lijken ze juist steeds verder van elkaar weg te drijven. Nicky doet er alles aan om de relatie tussen haar en Rosalie te verbeteren, maar het lijkt wel of dat juist een tegengestelde uitwerking heeft. Tot de vakantie in Zwitserland, waar langzaam alles anders wordt..

zwanenmoeder

‘Zwanenmoeder’ vertelt het verhaal van een doorsnee Nederlands gezin, met vader Floor, moeder Nicky en dochter Rosalie. Het verhaal, geschreven vanuit het perspectief van Nicky, begint in 2009 en eindigt in 2014. Het speelt zich dus af in het hier en nu en dat is in het verhaal duidelijk te merken. Termen als ‘selfie’, ‘TomTom’, ‘Koehandel’ en ‘Lidl-boodschappentas’ zorgen voor de juiste tijdsaanduiding. Na een heel aantal historische romans gelezen te hebben, is dit in eerste instantie even wennen, maar tegelijkertijd spreekt het wel aan.

Rosalie heeft te kampen met een afwijking in haar rug, scoliose. Tussen de lijnen door lees je over haar problemen daarmee, de behandeling ervan en welke invloed het heeft op haar leven. En ondanks dat scoliose op zich een bekend begrip is, is het boeiend om er eens wat meer over te lezen. Doordat het een onderdeel van de verhaallijn is, komt het precies duidelijk genoeg naar voren in het verhaal.

zwanenmoeder

De titel van het boek is goedgekozen. Moeder Nicky is namelijk een grote vogelliefhebber en zet beelden uit de natuur om in levenslessen. Ieder hoofdstuk begint dan ook met een beschrijving van bepaald gedrag van een vogelsoort. Die stukjes tekst geven je heel origineel een cryptisch beeld van datgene waar het hoofdstuk over zal gaan. Doordat Nicky houdt van het bestuderen van vogels, kan je je door die stukjes tekst beter in haar inleven en ga je haar meer begrijpen.

En dat is wel nodig, want Nicky’s gedrag loopt als een rode draad door het hele verhaal. Van jongs af aan had ze hetzelfde rugprobleem als Rosalie en werd ze daardoor erg gepest. Dit heeft grote gevolgen voor haar zelfbeeld en haar houding naar Rosalie. Met alles wat ze in haar heeft, wil ze Rosalie beschermen tegen de wereld en kan ze haar niet loslaten. Dit gedrag komt tot uiting in betuttelende vragen en bemoeienis. Maar ondanks dat dit jaren speelt en grote gevolgen heeft voor haar relatie met Rosalie, wordt ze pas tijdens de vakantie in Zwitserland hierop gewezen door haar man. Dat moment had voor het leesplezier wel iets eerder mogen komen, omdat het gedrag van Nicky op een bepaald moment voor je als lezer zelfs wat ergerlijk wordt.

zwanenmoeder

En daarnaast was het ook wel boeiend geweest als het omslagpunt in de houding van Nicky wat eerder was gekomen, zodat je wat meer had kunnen lezen over de gevolgen van die verandering. Juist omdat de manier van doen van Nicky heel menselijk en dus misschien wel herkenbaar is, was het mooi geweest om meer te lezen over datgene wat er kan veranderen als we ons bewust zijn van ons gedrag en de invloed daarvan op onze relatie met anderen.

Maar ondanks dat is ‘Zwanenmoeder’ een eigentijdse roman, waarin de kwetsbare relatie tussen een moeder en haar dochter centraal staat. Op een fijngevoelige manier worden bepaalde aspecten van die relatie naar voren gebracht en zijn de gevolgen daarvan in een goed leesbaar verhaal beschreven. Wanneer je op zoek bent naar een hedendaagse, eerlijke en misschien wel herkenbare roman, is ‘Zwanenmoeder’ een goede keus.

3

Samenvatting

Auteur: Janny den Besten
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789462781887

Verzenden
User Review
1 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij De Banier.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden carlien 05/10/2016

    Ik vond die moeder inderdaad een ergelijk figuur worden. Beetje zeurderig boek daardoor.

  • Laat een reactie achter