Zwijgen is goud – Deeanne Gist – ****

03/03/2014 | 2 reacties

zwijgen is goudIn het heetst van de strijd, verschijnt liefde op het toneel.

Texas. 1904. Agent Luke Palmer probeert undercover een gevaarlijke bende op te rollen. Vermomd als monteur klimt hij in telefoonpalen, terwijl hij de omgeving afspeurt naar mogelijke schuilplaatsen en verdachte mensen. Maar hij heeft niet door dat een ander paar ogen hém in de gaten houdt.

Telefoniste Georgie Gail bestudeert vogels in haar vrije tijd. Maar op een dag vangt haar kijker wel een heel vreemde vogel: haar technische collega, gwapend en ver van ook maar enige telefoonlijn. Om haar ervan te overtuigen dat hij geen kwaad in de zin heeft, moet Luke zijn geheim prijsgeven. Maar als Georgie haar mond niet houdt, loopt ze groot gevaar.

Samenvatting
Deeanne Gist neemt je in dit verhaal mee naar Texas. De beschrijving op de achterflap van het boek noemt het jaartal 1904, maar het verhaal speelt in  1903. Het verhaal begint met de beschrijving van een opvallende treinoverval, waardoor je er geljk goed in zit.

En dan kom je terecht in bij Georgie, de telefoniste van Brenham, Washington. Op een dag krijgt ze een nieuwe collega, Luke Palmer. Terwijl Georgie niet anders weet dan dan Luke monteur is, krijgen ze al snel gevoelens voor elkaar. Maar daarnaast zijn beiden ook druk met hun eigen taken. Zo zet Georgie zich van harte in voor de vogelbeschermingsbeweging en is Luke hard op zoek naar leden van de bende die hij op moet rollen.

Op een gegeven moment ontdekt Georgie toch het geheim van Luke. En dat is het begin van een aantal spannende gebeurtenissen..

zwijgen is goud

Mijn mening
‘Zwijgen is goud’ is een fijn boek om te lezen. Het boek heeft een goede en originele verhaallijn, maar beschrijft ook een aantal leuke en interessante onderwerpen.

Zo gaat het over een bende die opvallende treinroven pleegt. De leider van de bende is door de schrijfster geïnspireerd op materiaal over een treinrover uit Texas die echt bestaan heeft. Maar ook de inzet en het handelen van een ranger, in dit verhaal Luke Palmer, is waargebeurd.

Georgie Gail, een van de hoofdpersonen van het verhaal, is telefoniste. In het boek wordt op een interessante manier meer verteld over haar werk. Het is leuk om te lezen hoe het telefoneren, wat nu al weer is ingehaald door allerlei andere vormen van communicatie, vroeger werkte met behulp van een schakelpaneel. Toen was het nog heel normaal dat het halve dorp mee kon luisteren wanneer je iemand belde. Dit onderwerp geeft het verhaal echt wat extra’s, het zorgt ervoor dat het verhaal ook interessant is.

Wat ik net even wat minder interessant vond was de vogelbeschermingsbeweging en Georgies hobby, vogels kijken. Hier heb ik zelf wat minder mee, dus daardoor heb ik de stukjes waarin uitgebreid de kardinaalvogels in Georgies tuin werden beschreven, wat sneller doorgelezen. Maar omdat ook dit onderwerp is gebaseerd op de werkelijkheid en de strijd om de vogels de relatie van Georgie en Luke wel een leuk aspect geeft, past dit toch goed binnen het verhaal.

zwijgen is goud

Al met al is er door de schrijfster goed onderzoek gedaan. Hier geeft ze achter in het boek ook een beschrijving van. Dat laat zien dat het schrijven van een boek wel meer is dan alleen het schrijven. Onderzoek doen is een wezenlijk onderdeel van het schrijven van een boek. Hier zal ook in een komend artikel op deze blog meer over te lezen zijn.

De onderwerpen God en het geloof komen in deze roman niet overduidelijk naar voren. Maar wanneer Georgie iets pijnlijks ontdekt, ontdekt ze wel dat ze niet alles vast kan houden en dat ze een aantal dingen maar het beste aan God over kan laten, omdat hij Zijn plan heeft.

De relatie tussen Georgie en Luke wordt op een fijne manier uitgebreid beschreven. Je leest van beiden over hun gevoelens en waar dit uiteindelijk toe leidt. De momenten tussen hen laten je hart een beetje smelten.

Het verhaal heeft geen enorm dieptepunt. Vaak komt er in boeken een moment waarop alles misgaat. Dit zie je meestal wel aankomen, terwijl je eigenlijk niet wil dat het misgaat. Zo’n punt is er in dit boek niet. Het verhaal bestaat wel uit wat ups en downs, maar een absoluut dieptepunt wordt niet bereikt. Hierdoor is het boek een echte feel-good-roman. Prima geschikt om even mee uit deze wereld te stappen, om je te verdiepen in een tijd waarin alles anders was.

Aantal sterren **** / € 21.99 / Originele titel: Love on the line  / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 25/12/2014

    deze ook geweldig ik ben volledig ontspannen als ik haar boeken lees ze brengen een lach op mijn gezicht en kan ook spannend zijn ,kortom boeken met een goei verhaal

  • Beantwoorden carli 22/11/2015

    Woord ok lid van deze site.

  • Laat een reactie achter